Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

MEDYA NOTU

 

EMRE KONGAR

 

MİCROSOFT ŞİRKETİ VE RAKİBİ LİNUX TABANLI YAZILIMLAR

 

Değerli okurum, Haluk Ağırmatlıoğlu Microsoft ve Linux konusunda ilginç ve bilgilendirici bir mektup yollamış.

Bazı yerlerini kısaltarak sizinle paylaşıyorum:

"Dünyanın en zengin adamı geçen hafta sonu Türkiye'deydi...

Giderken cebinde Türk Telekom Genel Müdürlüğü ile yaptığı anlaşma, "Elektronik devlet" projesinden aldığı pay, tek elden yürütülecek bu projenin alt yüklenici firma olma garantisi vardı!

Gates, Türkiye Cumhuriyeti'ni tekeline almış, gitmişti!

Önce Microsoft'u tanıyalım...

Yaklaşık 200 milyar dolarlık dünya yazılım pazarının yüzde 90'ı Bill Gates'in şirketi Microsoft'un kontrolünde. Ancak son yıllarda şirketin başı bir hayli dertte. Önce ABD'de antitekel yasalarına karşı geldiği için mahkûm oldu. 2004'ün Mart ayında bu kez Avrupa Birliği Komisyonu Microsoft'u pazarda haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle suçladı. Şirket 497 milyon Euro rekor cezayı ödemek zorunda kaldı.

Gates niçin Evliya Çelebi gibi ülke ülke dolaşıyor?

Sorunun yanıtı çok açık:

Linux:

1991 yılında üniversite öğrencisi Linus Torvalds tarafından tamamen hobi olarak geliştirilen Linux'un, bugün dünyada yaklaşık 20 milyon kullanıcısı bulunuyor. Linux kısa zamanda Microsoft'u çileden çıkaracak bir hızla büyümeye başladı.

Peki niçin?

Çünkü Linux, tekel konumundaki Microsoft gibi kapalı kaynak kodları kullanmıyor. Tam anlamıyla bir açık kod yazılımı. Yani geliştirilmeye ve yeni programlar üretmeye müsait. Üstelik ücretsiz. Ayrıca dünyanın birçok ülkesi Microsoft'tan Linux'a geçiş yapmaya başladı bile.

Brezilya lisans ücretlerinin fazlalığından şikâyet ederek devlet dairelerinde Linux'a geçeceğini açıkladı. İtalya, büyük bir kampanya ile ilk 5 yıl içinde 11 milyon Linux tabanlı bilgisayarı okullara dağıtmayı hedefliyor. Finlandiya'da 13 farklı devletin temsilcileri bir araya gelerek kamu kurumlarında yalnızca Linux kullanılmasına ilişkin çalışmaları başlattılar. Almanya, parlamentoda bulunan 150 Windows sunucuyu Linux ile değiştirdi. Ayrıca Teknoloji ve Eğitim Bakanlığı ülkede yapılan tüm Linux konferanslarına sponsorluk sağlıyor. Çin, kamu kurumlarını Linux ile donatıyor.

Örnek çok, dünyanın en az 45 ülkesinde bu yönde değişikliğe gidiliyor... Ve Microsoft fena halde endişeleniyor... Böyle olunca da patron Gates hababam dolaşıyor!

Peki, bu ülkeler niçin Linux'a dönüyor? Buna TUBİDER Başkanı Mansur Karakoç'un akıllıca benzetmesiyle yanıt verelim:

Kapalı kodlu yazılım, içeriğini bilmediğiniz ilacı kullanmaya benzer!

Microsoft, Türkiye'de yaptığı anlaşmalar uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı'na düşük bedelli projeler üretecek. Kapalı kodlu yazılımla yapılacak bu projeler gelecekte tamamen Microsoft'a bağımlı kuşaklar yaratacak!

Bitmedi; işletim sistemlerinin güvenilir hale getirilmesi çok zor bir süreç. Kim olduğumuzdan uçaklarımızın nasıl yönetileceğine, silahlarımızın kullanımından, kredi kartı ile yaptığımız alışverişe kadar her şey bilgisayarlar üzerinde duruyor. Ya onlara bir şey olduğunda ne yapacağımızı bilmiyorsak? Ne kadar güvenilirler? Hele hele bu tehlike bizzat yazılımın kendisinden geliyorsa?!!!

Bu nedenle açık kodlu yazılım, aklı başında ülkeler tarafından destekleniyor. Daha dün Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Akgül, TÜBİTAK'ın daha hızlı ve daha güvenli çalışan bir "ulusal işletim sistemi" üzerinde çalıştığını ve desteklenmesi gerektiğini açıkladı

Peki, bu hükümet hangi hakla geleceğimizi bir tekele ihale ediyor???"

Ben de hâlâ Milli Eğitim Bakanlığı'nın 650 bin dizüstü bilgisayar alımında, "f klavye" şartı arayıp aramadığını merak ediyorum.

Sütunum her yoruma ve yanıta açık.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional