Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

MEDYA NOTU

 

EMRE KONGAR

 

ÇÖKEN İNTERNET VE İNTERNETTE TÜRK-YUNAN İŞBİRLİĞİ

 

 

Bugünlerde Türkiye'deki İnternet kullanıcıları saçlarını başlarını yolmaktalar:

Cezayir'deki depremden dolayı hasar gören deniz altındaki kablolar hâlâ tamir edilememiş olduğundan ve Türk Telekom da uydu ya da benzeri ilave bağlantı olanaklarını zamanında devreye sokamadığından (sokmadığından?) dolayı İnternet erişimi tümüyle aksıyor.

Ben kendi sitem olan kongar.org'a ve bu site aracığıyla [email protected] adresine yollanan postalara ulaşamıyorum.

Bu durumda oturup da İnternet'teki Türk-Yunan işbirliğinden bahsetmek biraz komik oluyor ama, ne yapalım, sevgili Güngör Uras'ın deyimiyle, "Burası Türkiye, olur böyle şeyler abiciğim" diyerek ileriye dönük işbirliği önerilerimi değerli okurlarımın dikkatine sunayım.

Dilerim İnternet'teki sorunlarımız yakında çözülür de, bu utanç verici durumdan bir an önce kurtuluruz.

Rodos'taki toplantıda İnternet'teki Türk-Yunan işbirliği konusunda beş ayrı öneri konusunu katılımcıların dikkatine sundum.

Tabii bu önerilerden bir sonuç çıkar mı, o ayrı konu.

Önerilerimin hayata geçirilmesi için en azından hükümetlerden biri tarafından benimsenmesi, ya da ülkelerden birindeki sivil toplum kuruluşlarından birinin bu önerilere sahip çıkması gerekiyor.

Şimdi gelelim önerilere.

Birinci önerim, doğrudan doğruya Rodos'a gitmek için çektiğim eziyet ile ilgili, iki ülke arasındaki seyahat sorunlarını çözmeye yönelikti.

Kurulacak bir ortak sitede, Türkiye ile Yunanistan arasında gidip gelecekler için bütün seyahat bilgileri verilebilir, vize işlemleri ve bilet muameleleri yapılabilir.

Tabii iki dilde hazırlanacak böyle bir sitenin ilk koşulu, İnternet aracılığı ile vize başvurularının yapılmasının sağlanmasıdır.

Ne yazık ki bugün, biz Yunanistan'dan vize istemiyoruz ama, Yunanistan bizden vize istiyor ve daha büyük bir "maalesef" ki, bu vize başvuru formu İnternet üzerinden elde edilemiyor. Biz bunu birer İnternet uzmanı olan kızlarımla saatler süren bir araştırmadan sonra, yanlış bir formu bulup doldurarak, zor yoldan öğrendik.

Ortak bir Türk-Yunan resmi sitesi bütün bu sorunları çözmekte ve seyahat bilgileri de vererek, rezervasyonları yapmakta çok işe yarayabilir.

İşbirliği yapılabilecek ikinci alan, iki ülke arasındaki ortak projelerdir. Bunlara ilişkin en güzel örnek, Yunanistan'da Andreas Politakis ve Türkiye'de Milliyet Gazetesi tarafından desteklenen Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü projesidir. Bu ödülün geçmişi, öyküsü, ödül alanlar ve benzeri konuları içeren ve interaktif nitelik taşıyan bir site çok işe yarayabilir.

Üçüncü olarak Türk-Yunan kültürlerine ilişkin, ortak mutfak konusunda bir site hazırlanabilir. Yine interaktif nitelik taşıyacak yani izleyici ile haberleşmeye olanak verecek olan bu site, aynı kültürün ürünleri olan ama farklı isimler taşıyan yemekler, tatlılar, içkiler, tarifler üzerinde son derece ilginç bir kaynak oluşturabilir.

Dördüncü bir alan, birbirlerini "kardeş kent" ilan eden belediyeler konusunda ortaya çıkıyor. Ege'nin her iki yakasındaki dostluk dernekleri ve kardeş kentler arasındaki ilişkiler, yine interaktif nitelikte bir sitede birleştirilebilir.

Beşinci ve son bir alan, biraz ütopik olmakla birlikte iki ülkenin resmi ve gönüllü örgütleri tarafından ortaklaşa oluşturulabilecek, "karşılıklı sorunlar" sitesi olabilir. Ege gibi, Kıbrıs gibi, Trakya gibi her iki ülke tarafından farklı görülen sorunlar hakkında her iki tarafın da görüşlerini, tezlerini karşılıklı açıklayan böyle bir site bir forum olarak da hizmet edebilir ve bence dostluğun ve barışın gelişmesine önemli hizmetler verebilir.

Öneriler benden, uygulama hükümetlerden, belediyelerden ve gönüllü kuruluşlardan.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional