Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

EMRE KONGAR

 

 

MEDYA NOTU

 

 

BASINDA TİRAJ KAVGASI

 

 

Medya, kamuoyu oluşturma gücü siyasal olarak kullanıp, ekonomik rant sağlama olanaklarını arttırdıkça, yani siyasal iktidarlar güçsüzleştikçe ve gerçekleri saptırma konusunda kitle iletişim araçlarından destek aradıkça, medyadaki rekabet de sertleşiyor. Bana gelen son bilgilere göre, medyanın mülkiyetinde de önemli değişmeler var.

Medyanın doğrudan mülkiyetine el koyan kentsoylularımıza iki aile daha katılmış gözüküyor:

Bunlardan biri Çukurova Grubu diye bilinen ve Yapı Kredi Bankası ile Pamukbank’ı elinde bulunduran Karamehmet ailesi.

Karamehmetler, Akşam ve Güneş gazetelerini satın almış.

Ayrıca Erol Aksoy’un yani İktisat Bankası’nın partronunun sahip olduğu Show televizyonuna da yüzde 50 ile ortak olmuş.

Öte yandan Demirbank’ın sahibi olan Çıngıllıoğlu ailesi de, Etibank’ı satın alarak bankacılığa da soyunmuş olan olan Bilgin ailesinin sahibi bulunduğu SABAH gazetesine ve atv telvizyonuna yüzde 50 ile ortak olmuş.

Bu bilgilerin hepsi sağdan soldan derlenmiş haber kırıntıları.

Yazdıklarımın nesnel gerçeklere aykırı bir tarafı varsa, herhangi bir açıklama gelirse, derhal kendimi düzeltmeye hazır olduğumu değerli okurlarım bilir.

Çünkü amacım ne kimseyi karalamak, ne de kimseyi yüceltmek.

Sadece okurlarımı yani kamuoyunu, onu yönlendiren en önemli güç olan kitle iletişim araçları konusunda bilgilendirmek iztiyorum o kadar.

Kitle İletişim Araçlarındaki rekabet sadece el değiştiren mülkiyetler alanında değil, gazetelerin tirajları konusunda da yaşanıyor.

Gazetelerin tirajları, aldıkları reklamı yani gelirlerini doğrudan etkilediği için çok önemli.

Bu nedenle, bugünlerde Star’ın yaptığı gibi “zararına satış” bile, aslında reklam geliri sağlıyorsa serbest piyasanın kuralları, yani kâr açısından bir anlam taşıyabiliyor.

Tabii siyasal nüfuz sahibi olup, özelleştirmeden ya da genel olarak devlet ihalelerinden aslan payını kaparak, basında uğradığı zararı, başka alanlarda kat be bat telafi etmek de cabası.

İşte bu çerçevede geçen haftaki yazımda verdiğim, Sabah Gazetesi’nin birinci sırada göründüğü tiraj rakamları Hürriyet’teki arkadaşları tedirgin etmiş.

Yazımın yayınlandığı Perşembe sabahı beni arayan eski dostum, telefonda, Hürriyet’e haksızlık ettiğimi, Hürriyet’in üç yıldır Sabah’ın önünde birinci sırada geldiğini, benim rakamlarını verdiğim haftada ise, Sabah’ın Shell istasyonlarında 83.000, Migroslarda ise 75.000 gazeteyi bedava dağıttığını, acak bu sayede ve sadece bir hafta için önde göründüğünü söylüyordu.

Aynı arkadaşım, Milliyet’in de Migroslarda 75.000 adet bedava gazete dağıttığını, bu rakamın da Milliyet’in tirajını şişirdiğini belirtiyordu.

Yine aynı kaynağa göre, Hürriyet 1998 yılında toplam olarak Sabah’tan 12 milyon gazete daha fazla satmıştı ve bu rakam, 1999 yılının ilk yedi ayı için 14 milyondu. Yani Hürriyet, kendi iddiasına göre Sabah ile arayı açıyordu.

Bu iddiaları dinledikten sonra, Cumhuriyet’in Genel Yayın Yönetmeni Orhan Erinç’i arayıp, son satış rakamlarını istedim.

Gelen Yay-Sat dağıtım şirketinin rakamları, Hürriyet’teki eski dostumun iddiaların destekler nitelikteydi:

1999 yılının Haziran ayında Hürriyet ortalama olarak günde net 559.179 adet satmış, buna karşılık Sabah 435.130’da kalmıştı.

Temmuz ayı ortalaması da Hürriyet için, 512.753, Sabah için ise, 453.766 idi.

Böylece Hürriyet’in net satışlar bakımından Sabah’ın önünde gittiği açıkça görülüyordu.

Star Gazetesi, fiyatını 50.000 liraya indirince 6-12 Eylül 1999 haftasında günde ortalama 610.747 net satış ile (bütün gazetelerden tiraj alarak) birinci sıraya oturdu.

Haftaya bu konuda yorum yapmayı planlıyorum.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional