Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

EMRE KONGAR

 

 

MEDYA NOTU

 

 

YAĞMA MEDYASINDA KÜÇÜK DÜZELTMELER

 

 

Bugünlerde gündemde olan vergi yasası, sosyal güvenlik yasası, tahkim yasası gibi konularda gazetelere ve televizyonlara bakınca, ülkemizdeki “medyanın” nasıl bir “vahşi kapitalizm aracı” olduğu bir kez daha belirgin olarak ortaya çıkıyor.

Bazı “Genel Yayın Yönetmenlerinin” patronlarının çıkarları uğruna, yazılarıyla tüm geçmişlerini ve tüm kişiliklerini nasıl inkar ettiklerini görmek, insanı onlar adına insanı gerçekten çok hüzünlendiriyor.

Öte yandan, Tevfik Güngör takma adını da kullanan Güngör Uras gibi, Ege Cansen gibi Necati Doğru gibi, hem konularına çok hakim olan, hem de kişisel dürüstlük ve namusları yanında, toplumsal adalet duygularını da yitirmemiş olan yazarların, gerçekleri kamuoyuna nasıl cesaretle aktardıklarını okumak, insanın bu yağma düzeni içindeki umudunu tümüyle yitirmesini önlüyor.

Bu konuya ilerde döneceğim, ama bugün bazı küçük ve önemli ayrıntılar üzerinde duracağım için, bu saptamayı yapmadan yazıya başlamak istemedim:

Okuyucu bu sütunda, “Kitle İletişim Araçlarının” genel özelliklerinin gözden kaçırılmamaya ve olumsuz özelliklerin eleştirilmeye çalışıldığını bilir ama bir kez daha, bugünlerde “medyanın gittikçe daha yağmacı ve kapkaççı” bir davranış içine girdiğini vurgulamadan aşağıdaki ayrıntılara geçmeye gönlüm razı olmadı.

* * *

Geçtiğimiz Cuma gecesi atv’de Ali Kırca ve Show’da Hulki Cevizolu mükemmel tartışma programları yaptılar.

Kırca’nın konuğu Attila İlhan, Cevizoğlu’nun konukları ise Prof. Ahmet Akgündüz ve Prof. İlber Ortaylı idi.

Attila İlhan her zamanki gibi “kışkırtıcı” idi.

Ama sohbet Ali Kırca’nın, programın anonsunda söylediği gibi “doyumsuz” değildi, olsa olsa “tadına doyulmaz” idi..

Şaka bir yana, Ali Kırca’nın, bu programın anonsunu yaparken “Attila İlhan’la doyumsuz sohbet” demesini ne kendi kültürüne ne de “Türkçe üzerine program yapmış bir sunucuya” yakıştırdım.

Bu arada Hulki Cevizoğlu’nun bir saptamasını da sizlerle paylaşmak istiyorum:

Halkı doğrudan ilgilendiren, kiraların yükseltilmesi ya da vergi gibi konularda program yaptığımızda ilgi hiç de öyle çok olmuyor, ama Osmanlı gibi bir konu gündeme gelince herkes müthiş heyecanlanıyor. Galiba insanlar, böyle genel konularda kendilerini muhatap kabul ediyorlar da ondan” diyor.

Kendisine tümüyle katılıyorum.

Türkiye’de toplumsal bilimcilerin hem şansı hem de şanssızlığı bu galiba: Bu konuları herkes biliyor.

Herşeyi bilen televizyon izleyicileri bir yana, Cumhuriyet okurları genellikle, yazarlara gerçekten birşeyler öğretecek kadar bilgili ve dikkatli.

Geçen Perşembe günkü yazım yayımlanır yayımlanmaz gazeteyi telefon bombardımanına tutan Enis Rıza Olcayto bunlardan biri.

Enis Rıza Olcayto, bir “edebiyat ve felsefe aşığı”.

Benim geçen haftaki yazımda “mahsun” sözcüğünü yanlış olarak hüzünlü anlamında kullanmamı eleştiriyor.

Sizin söylediğiniz anlamdaki sözcük ‘z’ ile ‘mahzunolarak yazılır” diyor.

Üstelik beni beğendiğini ve sürekli olarak, Arapça kültürümü yeterli bulmayan Orhan Bey adındaki arkadaşına karşı savunduğunu ama benim bu hatayı yaparak kendisini bu tartışmada zayıf düşürdüğümü belirtiyor.

Mahsun, istihkâm’dan geliyor ve “kuvvetlendirilmiş” anlamını taşıyor. Kırmızıgül hayranlarına duyurulur.

Benim, “bir espri uğruna harcadığımmahzun sözcüğü ise, “hüzünlü” demek.

Sayın Olycayto’ya teşekkür ederken, beni hiçbir konunun “uzmanı” ya da “hocası” olarak kimseye karşı savunmamasını öneririm. Çünkü ben kendimi, sadece toplumsal bilimlerin öğrencisi sayıyorum. Ölünceye dek de böyle kalma kararındayım.

Son bir nokta, Serdar Turgut’un, Cumartesi günü Hürriyet’in ekinin birinci sayfasında, 5’inci sayfada olduğu anons edilen ama 6’ıncı sayfada yer alan “haber değerlendirmesi” ile ilgili makalesi hakkında olacaktı, ama şimdilik anons edilen sayfa ile makalenin yer aldığı sayfa arasındaki farka işaret etmekle yetiniyorum.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional