Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

MEDYA NOTU

 

EMRE KONGAR

 

BİR HAFTADA MEDYADA OLUP BİTENLER

 

 

Türkiye inanılmaz bir dinamizme sahip.

Hemen hemen her alanda, ama özellikle de değişmeyi hem belirleyen, hem de kendi belirlediği değişmeden en çok etkilenen siyasette ve medyada başdöndürürcü gelişmeler yaşanıyor.

İnsan belki içinde yaşarken, günlük hvayatın rutin temposunda bu değişme ve gelişme hızını tam olarak algılayamıyor.

Ama benim gibi, bir hafta için ülkeden hiçbir haber almadan yurt dışında yaşar ve sonra da THY’nin bütün yabancı havayollarına fark atan servisiyle Türkiye’ye dönerken, verilen günlük gazeteleri okursanız bu inanılmaz değişme hızını derhal algılıyorsunuz.

Son bir haftada sadece gazete sütunlarına yansıyan ve benim dikkatimi çeken “medyadaki değişmeler” çok kısaca şöyle:

1) Bir gazete kapanmış:

Büyük iddialarla yayın yaşamına başlayan ve gerçekten, beğensek de beğenmesek de, basına “yeni bir yaklaşım getirenYeni Yüzyıl Gazetesi, son yıllardaki “müteahhitleşen medya” ve “devlete sızan çeteler” bağlamında gittikçe yıpranarak kapanmış.

Genellikle benim pek de sempati duymadğımı “İkinci Cumhuriyetçi” çizgiye yakın bir yayın politikası izleyen bu gazetenin yayın yaşamına son vermesi, her gazete kapanması olayı gibi beni yine hüzünlendirdi.

Çünkü, kurulan her yeni gazete, her yeni televizyon, her yeni radyo, hem “basında çalışanların ekmek parası olanaklarının artması” hem de “medyadaki rekabetin yol açacağı haberleşme özgürlüğünün sınırlarının genişlemesi” adına beni sevindirir.

Kapanan her gazete, televizyon ve radyo da bu olanakların ve sınırların daralmasına yol açtığı için beni üzer.

2) Türkiye’nin en büyük medya kuruluşlarından biri, uluslararası bir medya kuruluşuyla ortaklık imzalayarak, Türkçe yayın yapacak yeni bir uluslararası televizyon kanalının temellerini atmış.

Aralarında Hürriyet ve Milliyet Gazeteleri, Kanal D gibi televizon kanalları da bulunan, 9 gazete, 62 dergi ve 3 yayınevinin sahibi “Doğan Medya Grubu”, Amerikan Time-Warner şirketine ait olan uluslararası televizyon istasyonu CNN ile, Eylül ayında Türkiye’de Türkçe yayın yapacak bir televizyon kanalı kurmak üzere, ortaklık anlaşması imzalamış.

Burada göze çarpan “ulusal ve uluslararası tekelleşme eğilimlerinin korkutucu tehdidini” tartışmayı bir başka yazıya bırakarak, yukarda açıkladığım ilkeler çerçevesinde bu anlaşmaya da sevindiğimi belirtmeliyim.

3) Bir televizyonla bağlantılı olarak çıkan bir günlük gazetede, Türkiye’nin son yıllardaki en tartışmalı konularından biri hakkında, patlak veren son günlerin en şiddetli siyasal ve bürokratik skandalı ile bağlantılı olarak çok önemli bir polis raporu “aynen yayınlanmaya” başlanmış:

İnterstar telvizyonunun patronları tarafından çıkarılan Star Gazetesi, “telekulak skandalı” dolayısıyla gündeme gelen ve Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan “Fethullahçılar Raporu”nu aynen yayınlamaya başlamış.

4) İki televizyon kanalı arasında, yukardaki kalemlerden çok daha önemsiz olan, bir “program transferi” yaşanmış:

Almış olduğu temel arkeoloji eğitimin üzerine, zekası ve esprileriyle, gerçekten son günlerin en güzel haber programlarından birini sunan Mesut Yar, HBB’den İnterstar’a geçmiş.

Böylece, hem bu kaliteli program daha geniş kitlelere ulaşaca; hem de bir değerli televizyoncunun başarısı ödüllendirilmiş oluyor.

İşte bu dört olay, son bir haftanın, sadece benim dikkatime çarpan gelişmeleri.

Medyada kimbilir daha benim görmediğim, duymadığım ne değişmeler ve gelişmeler oldu bu son bir hafta içinde.

Bu dört olayın her biri için birer makale, hatta işin tarihini ve kuramsal yanlarını da aktarırsanız, birer kitap bile yazılabilir.

Bakalım bu olayların “perde arkasını” bize kim anlatacak!

Unutmayın Türkiye’de medya en “medyatik” konular arasında, belki de bu konuların başında yer alıyor.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional