Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

MEDYA NOTU

 

EMRE KONGAR

 

MİT MÜSTEŞARI KİM

 

Geçenlerde, önce bugünkü “kendi gazetem” Cumhuriyet’te, sonra da eski “kendi gazetem” Hürriyet’te, önemli bir makamın sahibi ile ilgili iki yanlış gördüm.

Gazeteci dostlarımız nedense insanların adları, kuruluşları ve ünvanları hakkında fazla bir titizlik göstermiyor.

Bu yanlışlar bana eski günlerde, aileme oldukça sıkıntılı günler yaşatmış olan bir “basın kazasını anımsattı.

Hiç unutmam, Kültür Bakanlığı Müsteşarı olduğum dönemde, Hürriyet Gazetesi’nin birinci sayfasında “Kültür Bakanlığı Müsteşarının Oğlu Uyuşturucu Baskınında Yakalandı” diye bir haber çıkmıştı da bizim ailede yer yerinden oynamıştı.

Aslında haberi yazan doğru yazmış, “Müsteşar Yardımcısının Oğlu” demişti. Ama haberin başlığını koyan sayfa sekreteri, “Yardımcı” sözcüğünü fazla bulup, budayınca, ünvanlar, makamlar ve kişiler birbirine karışmıştı.

Haber okunduğu zaman, oğlu yakalanan kişinin ben olmadığım anlaşılıyordu ama, Türkiye’de kim başlığın altındaki metni doğru dürüst okur ki?

Geçen günlerde aynı hatanın iki ciddi gazetede yinelendiğini görünce aklıma bu anı geldi.

18 ağustos 1988 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde, Mehmet Ağar’ın oğlunun düğün haberi verilirken, düğüne katılanlar arasında adı belirtilen Korkut Eken’in ünvanı, MİT Müsteşarı olarak yazılmıştı.

Susurluk Çetesi olayında, adı Mehmet Ağar ile birlikte anılan Korkut Eken’in düğüne katılması elbette önemli bir haberdi.

Bu haber başka gazetelerde var mıydı, şu anda anımsayamıyorum.

Ama Korkut Eken, hiç bir zaman MİT Müsteşarı olmamıştı.

Haber “İstanbul Haber Servisi” kaynaklı idi.

Yani bu hatayı yapanın kim olduğu bilinmiyordu.

Cumhuriyet gibi ciddi bir gazetede, böyle önemli bir olayda adı geçen ve kamuoyunda tanınan bir kişinin ünvanının yanlış yazılması beni oldukça üzdü.

Üstelik, MİT Müsteşarlığı da son günlerde sürekli olarak kamuoyunda tartışma konusu edildiği için, Müsteşarın adının bilinmemesi de ayrıca önemli bir hataydı.

Ertesi gün, aynı tür bir yanlışı, yine ciddi bir gazete saydığım Hürriyet’te gördüm.

Üstelik bu kez haberi yazan belliydi:

Eski dostum, 1970’li yıllardaki Ankara günlerimde, çocuklarımızı sinemaya götürürken sık sık karşılaştığımız Esen Ünür, Amerika’dan yazdığı haberde, Washington Büyükelçiliğimizde, Hukuk Müşavirliği görevinde çalışan “MİT eski müsteşarı Mehmet Eymür’ün” merkeze alındığını bildiriyordu.

Haberin “Eymür merkeze alındı” biçimindeki başlığı doğru, ama haber metninideki “MİT eski müsteşarı” ifadesi yanlıştı.

Eymür hiçbir zaman MİT Müsteşarlığı yapmamıştı.

Esen Ünür’ün bunu bilmemesi olanaksız olduğu için, ben “herhalde” diyorum, “haber biraz uzundu. Sayfa sekreteri, metni kısaltırken, bu ünvan yanlışını da yaptı”.

Tabii yanlış doğrudan Esen Ünür’den de kaynaklanmış olabilir.

Bana bu konuda bir açıklama gelirse, bu sütunda yayımlamaya hazırım.

Ama tabii Ertuğrul Özkök’ün artık, “böyle ayrıntılarla!” uğraşmaya pek zamanı olduğunu sanmıyorum.

Bu arada, söz “MİT Müsteşarlığından” açılmışken, “Bir MİT üst görevlisine atfen basında yer alanBasında su başlarını 68’liler tutmuş, bu yüzden Susurluk ve çete olaylarında MİT yıpratılıyor” mealindeki ifadeyi çok yadırgadığımı belirtmek isterim.

Eğer bu sözler yürekten, inanılarak söylenmişse, bunları söyleyen “görevlinin”, Türkiye’de olup bitenleri çok iyi izlediğini öne sürmek pek olanaklı değil gibi gözüküyor.

Yok eğer bu sözler, inanılmadan, sadece örgütü korumak için, bir “desenformasyon” amacıyla söylenmişse, o zaman durum daha da vahim: Gerçekler bilerek saptırılıyor demektir.

Dilerim, MİT’in iç politikaya alet edildiği ve sonuç olarak toplumu 28 Şubat 1997 noktasına getiren, irtica ve çete oluşumlarına yol açan süreç yeniden hortlamıyordur.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional