Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

3 Nisan 2023

YSK, İSTİFA ETMEYEN VE ADAY OLAN BAKANLAR HAKKINDA NE DİYECEK?

Dünkü Cumhuriyet'te YSK hakkında şöyle bir haber vardı:

"Seçime sayılı günler kala sosyal medyaya YSK operasyonu

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medyada Yüksek Seçim Kurulu Başkanı ve üyeleri hakkında yapılan tehdit ve hakaret içeren paylaşımlarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

14 Mayıs seçimlerine az bir süre kala Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından YSK'ye yönelik dikkat çeken bir açıklama yapıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı yazılı açıklamada 'Sosyal medya hesaplarında, Yüksek Seçim Kurulu Başkan ve Üyelerine yönelik yapılan hedef gösterici nitelikte, tehdit ve hakaret içeren paylaşımlar ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından re'sen soruşturma başlatılmıştır' ifadeleri yer aldı."

* * *

Sanıyorum bu haberin arkasında, YSK'nın, Anayasa'nın açıkça yasaklamasına rağmen, Erdoğan'ın üçüncü kez Cumhurbaşkanlığına aday olmasına yeşil ışık yakması kararının üzerine yapılan eleştiriler yatıyordu.

Elbette AKP Genel Bakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kendi kendine, Meclis kararı olmadan seçimlerin yenilenmesine karar vermesindeki hukuksuzluk tartışmalarının da YSK'ya yönelik bu eleştirilerde payı vardı.

Doğrusu sosyal medyadaki eleştirilerin hepsini izlemedim, eleştiri sınırını aşan, tehdit ve hakaret içeren yorumlar olup olmadığını bilmiyorum.

Ama AİHM'in kararlarında, toplumu yöneten kişilere yönelik eleştirilerin, normal insanlara yönelik olanlardan daha geniş sınırlar içinde yorumlanması gerektiğine ilişkin ilkelerin vurgulandığını biliyorum.

Dolayısıyla, Cumhuriyet Savcılarının YSK'nın haksız ve hukuksuz olduğu ileri sürülen kararları hakkındaki eleştiriler konusunda suç iddiasında bulunurken dikkati olmalarını öneririm.

* * *

Ben bir başka konuda daha YSK'nın dikkatini çekmek istiyorum:

Milletvekilliği adaylığı için kamu görevlilerinin görevlerinden istifa etmeleri gerektiği Anayasa'nın ve yasanın açık hükümlerinden biridir.

Erdoğan 'ın bakanlarını milletvekili adayı yapacağını belirtmiş olmasına karşın adaylık başvurusu süresi içinde herhangi bir bakanın görevinden istifa ettiğini duymadık.

Şimdi bakanlar aday gösterildikleri takdirde YSK, Anayasa'ya ve yasalara göre görevlerinden istifa etmeleri gereken ama istifa etmedikleri için adaylıkları Anayasa'ya ve yasalara aykırı olan bu başvuruları onaylayacak mıdır?

Yoksa tarih önünde 2023 seçimleri konusunda verdikleri Anayasa'ya ve yasalara aykırı olan kararlarına bir yenisini daha mı ekleyeceklerdir?


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional