Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

2 Ocak 2023

Cumhuriyet'in Yüzüncü Yılında Hâlâ Demokrasi İçin Direnmek ve 2023'ü Zafer Yılı Yapmak!

Türkiye Çok Partili Rejime, fiilen Cumhurbaşkanıİsmet İnönü'nün 12 Temmuz Tarafsızlık Beyannamesi ile 1947'de geçti ve Cumhuriyeti kuran Devrimciler, 1950'de iktidarı, barışçı yolla muhalefete devretti.

Fakat henüz Atatürk Devrimlerini özümleyememiş olan toplum, Demokrasiyi kuracak ve geliştirecek yapısal sınıfsal değişme ve gelişmelerden uzak olduğu için, muhalefet, Sermaye Sınıfı ve/veya İşçi Sınıfı yerine, bir önceki toplumsal yapının egemenleri olan Cumhuriyet ve Demokrasi düşmanı Toprak Ağalarının ve Tarikatların adına iktidara geldi.

Ve İsmet İnönü'nün uygulamaya koyduğu, Devrimcilerin Cumhuriyeti Demokrasi ile taçlandırma projesi, Adnan Menderes ve Celal Bayar önderliğindeki Demokrat Parti iktidarı tarafından tarihin çöplüğüne atıldı.

* * *

Türkiye aslında İnönü'nün 19 Mayıs 1945'te Gençlik ve Spor Bayramı mesajında "halk iradesinin" geliştirileceğini müjdelediği tarihten itibaren Demokrasi mücadelesi veriyor.

Ne yazık ki 1961 Anayasası ile Demokratik Laik ve Sosyal Hukuk Devleti aşamasına gelebilmiş olan Demokratik Rejim, önce 12 Mart 1971 darbesiyle hırpalandı, sonra da 12 Eylül Darbesi'nin sonucu olan 1982 Anayasası ile iyice zayıflatıldı ve 16 Nisan 2017 sözde halkoylamasıyla da "Şahsım Devleti" rejimine dönüştürüldü.

Şimdi Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılında yine bir seçim var ve hem Demokrasi umudu hem de Demokrasi için Direniş yine devam ediyor:

2023 yılı daha çok özgürlük, daha çok eşitlik, daha çok adalet ve daha çok barış savaşımı için yine başarı şansı getiren bir eşik olarak görünüyor.

Bu yıl bütün çabalarımız bu eşiği, daha Demokratik, daha Laik, daha Sosyal bir Hukuk Devleti hedefine doğru aşmak olmalıdır.

Yeni yılımızı kutlarken, Demokrasi Direnişimizin sürekliliğini vurguluyor, bütün Demokrat Cumhuriyetçilere bu direnişte başarılar diliyorum.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional