Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

29 Ağustos 2022

DİKİLİ VE BAKIRKÖY, Atatürk ve Cumhuriyet Adına İki Kültür Olayı, İki Şenlik

Geçen hafta iki kültür olayında, önce Dikili'li okurlarımla, sonra da Bakırköy'deki okurlarımla kucaklaşma fırsatım oldu.

Kültür ve sanat faaliyetlerinde somut adımlar atan Dikili Belediyesi "1. Dikili Kitap Günleri" ve arkasından "36. Dikili Kültür, Demokrasi ve Emek Festivali" düzenlemiş.

Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) iş birliği ile 75. Yıl Parkı'nda gerçekleşen "1. Dikili Kitap Günleri" bir hafta boyunca söyleşi, imza günleri ve çeşitli etkinlikler ile zengin içerikli programlar sundu.

Dikili Belediye Başkanı bununla da yetinmiyor:

Kitap günlerinin ardından 30-31 Ağustos ve 1 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan "36. Dikili Kültür, Demokrasi ve Emek Festivali'nde, spor, çocuk etkinlikleri, paneller ve belgesel gösterimlerinin yanı sıra 75. Yıl Parkı'nda Yeni Türkü ve Derya Uluğ konserleri gerçekleşecek, Süheyl & Behzat Uygur Tiyatrosu'nun "Süt Kardeşler" oyunu sergilenecek.

Dikili Belediye Başkanı Başkan Kırgöz: "Büyük Zaferin 100. yılını festival coşkusuyla kutlayacağız" dedi.

İstanbul'dan Dikili'ye gidiş tam bir macera oldu:

Uçağın üç saatlik gecikmesinden dolayı Dikili Belediyesi'nden Skype ile bağlandığım 18 Dakika programına ucu ucuna yetişebildim

Program bittikten sonra, bir kahve içtim ve Kitap Fuarı'ndaki konuşmam saat 22'de başladı.

Bir saat süreyle Atatürk'ü, Cumhuriyet Devrimi'ni, Karşı Devrim çabalarını ve bütün bunların günümüzdeki önemlerini ve anlamlarını anlattım.

Zaman zaman izleyicilerle soru-yanıt biçiminde gerçekleştirdiğim söyleşi, beni de okurlarımı da çok tatmin etti.

Belediye Başkanı Adil Kırgöz konuşmamı baştan sona büyük bir dikkatle izledi. CHP Milletvekili Gamze Taşçıer ve eşi de dinleyenler arasındaydı ve dikkatleri hiç dağılmadan dinlediler.

Sevgili Yaşar Seyman da beni onurlandıran dinleyenler arasındaydı.

Fuarın organizasyonunu Yayıncılar Kooperatifi adına üstlenen sevgili Elif Akkaya her ayrıntıyla ilgilenen bir sorumlulukla her an oradaydı ve beni hiç yalnız bırakmadı.

Daha sonra kitap imzasına geçtim.

Okurların ilgisi sabahın ikisine kadar sürdü.

Ertesi gün Bakırköy Belediye'sinin düzenlediği "Zafer'den Barış'a Bakırköy Kültür Sanat Günleri"nin açılışını yapmak, konferans vermek ve kitap imzalamak için saat 15:30'da orada bulunmam gerekiyordu.

Uçaklara güvenemedik; dönüş biletini iptal ettik ve sevgili Elif'in örgütlemesiyle, saat 03:00'da yattığım otelde saat 05:00'da uyandırıldım ve saat 05:30'da karayoluyla İstanbul'a hareket ettik.

Sonunda yaklaşık iki saatlik gece ve kesintili bir-iki saatlik otomobil yolculuğu uykusuyla eve vardım, üstümü değiştim ve Bakırköy'e yetiştim.

* * *

Bakırköy'ü, Bakırköy halkını ve Bakırköy Belediye Başkanı'nı çok önemsiyorum:

Çünkü ben de Hayriye Teyze-Muammer Enişte (Işıkal) ve Ergün Ağabey aracılığıyla, yarı Bakırköylü sayılırım.

Çocukluğumun önemli bir bölümü, onların Yenimahalle'deki evlerinde,Mefharet abla ile komşuları, Şako ve Şahinlik ablaların kucağında geçmişti.

CHP'nin genç, dinamik, başarılı Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, bana eski bir dostumun, Sevim Kalkandelen'in emaneti sayılır.

Bu Atatürkçü genci bana o tanıtmıştı.

Belediye Başkanı olduktan sonra, CHP'nin eski Belediye Başkanı'nın İyi Parti adayı olarak kendisine rakip olmuş olması dahil, pek çok zorluğu yenerek, Bakırköy'e, sadece belediye hizmetleri değil, olağanüstü kültür hizmetleri de sunuyor.

Vatandaşlara yönelik sağlık ve gençlere yönelik eğitim hizmetleri yanında pek çok yeni sosyal hizmeti devreye sokan Kerimoğlu, son olarak binalarından atılan Bakırköylü Sanatçılar Derneği BASAD'a da sahip çıktı ve o binanın CHP tarafından geri alınması için yargıya gitti.

Bu arada bütün olanaksızlıklara rağmen bir Kültür ve Cemevi'ni, bir spor sahasını devreye soktu ve yeni bir belediye hizmet binasının inşaatını bitirmek üzere.

Bütün Türkiye'de çeşitli şenliklerle kutlanan Zafer Haftası bağlamında Bülent Kerimoğlu da "26 Ağustos-1 Eylül: Zafer'den Barış'a Bakırköy Kültür Sanat Günleri" adıyla bir kültür şenliği haftası düzenlemiş.

Bu kültür haftası bağlamında Bakırköy halkı, ülkemizin en saygın tarihçileri, yazarları, akademisyenleri ve gazetecileriyle buluşuyor, söyleşi, panel, imza günleri ve konserlerle 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı hep birlikte kutluyor.

Bakırköy Belediyesi, Bakırköy Kent Konseyi, Bakırköylü Sanatçılar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası iş birliği ile düzenlenen etkinliklerin açılışını Bülent Kerimoğlu, Doç. Rezzan Ünalp ve İlhan Gülek ile yaptık.

Bizimle aynı panelde konuşmacı olan Zülâl Kalkandelen bir ev kazası geçirdiği için gelemedi.

Bizden sonraki günlerde de kültür şenliği Naim Babüroğlu, Sinan Meydan gibi ünlü yazarlarla sürüyor.

Doç. Rezzan Ünalp İstiklâl Savaşı'nda Türk uçaklarının katkısını ve Mustafa Kemal Paşa'nın çok özel harp stratejisini anlattı.

Ben de tarih konusundaki yalanları düzelterek başladığım konuşmamda, bu büyük Cumhuriyet Devrimi'nin iki ayağı olarak İstiklâl Savaşı'nı ve Atatürk Devrimlerini anlatmaya çalıştım.

Konuşmamdan sonra, Bakırköylü okurlarıma kitaplarımı imzaladım ve gerçek bir kucaklaşmayı bitiremeden, TELE 1'deki 18 Dakika programına yetişmek üzere, Bakırköy'den ayrıldım.

* * *

Sonuç olarak Perşembe ve Cuma günleri inanılmaz bir konuşma ve imza maratonu gerçekleştirdim ama okurlarımla kucaklaşmanın keyfi, bütün yorgunluğumu unutturdu.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional