Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

21 Mart 2022

İktidarın Yeni Seçim Yasası Manevrası Tutar mı?

Gerçekçi bir değerlendirme yapılırsa, iktidarın, ittifak yapan partiler arasında küçük partilerin lehine çalışacak olan oy dağılımını engelleyici yasa önerisi, Millet İttifakı'na sonradan katılan DEVA ve Gelecek Partilerinin ittifaktan ayrılmalarına veya en azından İttifak ile fikir birliklerinin bozulmalarına yol açabilir.

Çünkü bu partilerin gerçekten Demokratik Rejim'den yana mı oldukları, yoksa varlıklarını sadece Erdoğan/AKP iktidarının yanlışları üzerine mi dayadıkları henüz belli değildir...

Çünkü bu iki partinin liderleri de kabaca, iktidarın kuruluşundan, iyice yozlaştığı son yıllara kadar bu partinin sadece ideolojisini değil, uygulama ilkelerini de savunmuşlar, paylaşmışlar, üstelik gerek ekonomik gerekse siyasal eylem ve söylemlerinde birinci derecede sorumluluk yüklenmişlerdir.

Ayrıca her iki lider de birbirleriyle bile iş birliği yapamayacak kadar ters düşmüş oldukları için, ayrı örgütlenmeler içinde siyaset yapmaktadırlar...

Yani bence Millet İttifakı'na katılmaları sadece, bu ittifakın kendilerine Meclis'te sağlayacağı sandalye olanağı ile sınırlıydı.

Şimdi bu olanak ortadan kalkınca, örneğin, Babacan hemen Silivri Davaları üzerinden Millet İttifakı'nın Demokratik ve Laik Hukuk Devleti kavramına karşı çıkan demeçlerine başlamıştır.

Davutoğlu'nun ise Erdoğan/AKP iktidarının en karanlık dönemi olan 7 Haziran-1 Kasım 2015 seçimleri arasında başbakan olduğu ve bu konuda bir özeleştiri yapmadığı da sürekli olarak gündemdedir.

* * *

Zamanında İYİ Parti'nin başarısı için ona 15 milletvekilini ödünç veren Kılıçdaroğlu'nun bu iki partinin genel başkanlarına da birer kontenjan vermesi bir çözüm olarak düşünülebilir ama, benim 1977 seçimlerinden beri Ecevit ile yaşadığım deneyimlerinden edindiğim izlenime göre, her iki parti de sayısal güçsüzlüklerini çok aşan bir oranda daha fazla sandalye için sert ve ittifaktan ayrılmaya yönelik pazarlıklar yapabilirler.

Ayrıca, her iki parti genel başkanının da CHP listesinden aday olmayı kabul edip etmeyecekleri, bunu içlerine sindirip sindiremeyecekleri belli değildir

* * *

Özetle, iktidarın yeni seçim yasası hamlesi, kendinden daha güçlü bir konuma gelmiş olan Millet İttifakı'nı sayısal açıdan olmasa bile siyasal açıdan zayıflatıcı niteliktedir.

Ama karşısındaki ittifakın zayıflaması, artık iyice gerileyen seçmen desteğine karşı bir hamle olarak iktidarı kurtarabilecek midir?

Tam kestirmek olanaklı değil ama doğrusu toplumun yükselen muhalefetine karşı hiçbir önlemin iktidarı koruyabileceğini sanmıyorum.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 8 Temmuz 2024

Valid HTML 4.01 Transitional