Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

21 Kasım 2022

ABD'de Tartışılan En Önemli Sorunlar, Seçim, Enflasyon ve Ukrayna Savaşı.

ABD'de Cumhuriyetçiler bekledikleri başarıya ulaşamadıkları için büyük bir düş kırıklığı içindeler.

Demokratlar Senato'da çoğunluğu ellerinde tuttular.

Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğu ise, bazı sonuçlar gelmemiş olmakla birlikte şu anda 219'a 212 görülen bir dağılım ile kaybedecekleri anlaşılıyor.

Ama Cumhuriyetçiler çok daha büyük bir zafer bekliyorlardı.

Trump ve taraftarları, oylarını posta ile kullananlar dolayısıyla, seçimlere hile karıştırıldığı iddialarını sürdürüyorlar.

Oysa yapılan araştırmalar bu iddiaların geçersiz olduğunu ortaya koymuş görünüyor.

* * *

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanı Merrick Garland, eski Başkan Donald Trump ile ilgili soruşturmaları yürütmek üzere savaş suçları savcısı Jack Smith'i özel savcı olarak atadığını bildirdi.

Merrick Garland , özel savcının hem Trump'ın gizli hükümet belgelerini Florida, Mar-a-Lago'daki evine götürmesine ilişkin soruşturmayı hem de 2020 başkanlık seçimleri sonrası yetki devrine müdahale girişimlerine ilişkin soruşturmayı yürüteceğini söyledi.

Trump 'a karşı suçlamada bulunup bulunmama konusunda nihai söz sahibi Merrick Garland olacak.

Garland , eski Başkan Trump döneminde çelişkili kararlar alındığını ama adalete yönelik siyasi bağımsızlığı yeniden tesis etme kararlılığını vurguladı:

"Adalet Bakanlığı, bazı olağanüstü durumlarda, soruşturma ve kovuşturmayı bağımsız olarak yürütmek üzere özel bir savcı atanmasının kamu yararına olduğunu kabul eder." dedi.

Soruşturma için atanan bağımsız savcı Jack Smith Hollanda La Haye'deki (The Hague) Uluslararası Mahkemede savaş suçlarını kovuşturan savcı ve her iki partiye de bağlı görünmeyen bir hukukçu.

Daha önce, görevdeki bir Senatörü kovuşturmuş olmakla ve sonunda bir polisi öldürmekten mahkûm olan bir mafya çetesinin davasını yürütmekle tanınıyor.

* * *

Amerikalıların tartıştıkları öteki iki konu birbiriyle bağlantılı:

Artık yüzde 9'dan yüzde 8'e inmiş olduğu için, düşmekte olduğu izlenimi edinilen enflasyonun esas nedeni olarak Ukrayna savaşı öne sürülüyor.

Cumhuriyetçiler, ayrıcı Biden yönetiminin sağlık ve sosyal yardım hizmetleri konularında yaptığı harcamaların ve vergiler konusunda aldığı kararların da bu enflasyonu yol açtığını iddia ediyorlar.

Bu arada ABD'nin Merkez Bankası olan Federal Reserve Bank'ın sürekli olarak faizleri yükselttiğini ve bu eğilimi sürdüreceğini belirttiğini, enflasyonun böylece denetim altına alındığını ve düşmeye başladığını belirtmemiz gerek.

* * *

ABD'de olup bitenlerden Türkiye için çıkarılacak olan üç ders var kanımca:

1) Bağımsız adalet mekanizması bütün demokratik rejimlerin güvencesidir ve bütün siyasetçiler de bağımsız yargı tarafından denetlenmelidirler.

2) Ukrayna-Rusya savaşı aslında Rusya ile NATO ve ABD arasında bir savaş niteliğine dönüşmüştür.

3) Enflasyonla mücadele, faiz hadlerini düşürerek değil, faiz hadlerini arttırarak yapılır.

Enflasyonu yüksek olan bir ülkede merkez bankası faiz hadlerini düşürüyorsa, o ülkede halkın, özellikle de sabit ve dar gelirlilerin ve orta sınıfın ceplerindeki para, iktidar oligarşisine aktarılıyor demektir.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional