Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

1 Ağustos 2022

Cumhuriyet Yazarı Zülâl Kalkandelen'e Yapılan Saldırıyı, Tehdidi, Bunlara İlişkin Yargının Beraat Kararını ve Bir AKP Milletvekili Üzerinden Uygulanan Çifte Standardı Unutma Unutturma!

Sevgili izleyenlerim, biliyorsunuz, bu sitede, tarihe not düşmek için, bazı önemli olaylar hakkında meslektaşlarım tarafından yazılmış olan yazıları, belge olsun diye aynıyla alıntılıyorum.

(Bu arada 2000 yılından itibaren "Tarihe düştüğüm notların" arasından yapılan bir seçkinin "Aymazlığın İbretlik Öyküsü" adıyla kitaplaştırıldığı ve kitabın Cumhuriyet Kitapları arasında yayınlandığı haberini de araya sıkıştırayım.)

* * *

Bugün yine çok önemli bir "Kadın yazara yapılan saldırı ve tehdit" haberini, bu korkunç eylemin yargı tarafından beraat ettirilmesindeki garipliği...

Ve başka bir davada bir AKP milletvekili için tamamen ters yönde bir karar alınmasının kamuoyu vicdanında yargı hakkında yarattığı olumsuz tepkileri dile getireceğim.

Önce, bu saldırıya ve tehdide maruz kalan Cumhuriyet Yazarı Zülâl Kalkandelen'in konuya ilişkin yazısını alıntılayalım.

[email protected] Son Yazısı / Tüm Yazıları

"Evlilik teklifine hapis, tecavüz tehdidine beraat"

31 Temmuz 2022 Pazar

"Aslında yaşadığım bu haksızlığı kendi köşemde yazmayı düşünmüyordum ama çevremdeki birçok kişi, olayın sadece beni ilgilendirmediğini, adaletteki çifte standardı kanıtladığını söyleyince yazmaya karar verdim.

Olay, 14.7.2020'de bana bir avcı tarafından sosyal medyadan gönderilen mesajla başladı. Avcılık karşıtı yazılarım ve konuşmalarım nedeniyle öfkelenen biri, "Ulan kahbe a.... k...... kahbesi akıllı ol avcılara dil uzatma, bak seni g....... bağırta bağırta s...... bunu böyle bil ha" yazarak (mesajda noktalı kısımlar da açıkça yazıyordu) beni tecavüzle tehdit etti.

Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundum fakat kovuşturmaya gerek görülmediği bildirildi. İtiraz hakkımı kullanıp 11.1.2021'de tekrar suç duyurusunda bulunduğumda, bu defa savcı, daha önceki savcının kararına tepki gösterdi ve hemen soruşturmayı başlatıp dosyayı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderdi.

Bir süre sonra dosya Uzlaştırma Bürosu'na gönderilince beni arayan avukata uzlaşmayı kabul etmediğimi söyledim. Ancak avukat ilerleyen günlerde ısrarcı oldu; avcının telefon numaramı sorduğunu, gazeteye gelmek istediğini söyledi. Kesin bir dille reddettim.

***

Bir örneği bana da ulaşan iddianamede, savcının, kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli şüphenin oluştuğunu belirttiğini; şüphelinin (TCK 125/2, 106/1) gereğince cezalandırılmasına ve işlediği kasti suç nedeniyle (TCK'nin 53. maddesi uyarınca) belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasını talep ettiğini gördüm.

Geçen hafta, İstanbul Anadolu 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararı elime ulaştığında ise şu satırları okudum:

"Her ne kadar kamu davası açılmış ise de sanığın üzerine atılı bulunan suçları işlediğine dair mahkûmiyetine yeterli delil ve kanıt elde edilemediğinden CMK'nin 223/2 maddesi gereğince beraatine karar verilmiştir."

Böylece yargı, bir gazeteci ve kadın olarak bir erkeğin dehşet verici tecavüz tehdidine karşı, beni savunmasız bıraktığı gibi, bu tehditte bulunanı da cesaretlendirmiş oldu! Diyebilirsiniz ki tecavüzcüler, katiller serbest kalıyor, ne bekliyordunuz ki?

Sadece hukuksuzluklar karşısında yılmak istemiyorum!

***

Bu olayın üzücü bir başka yanı ise AKP Milletvekili Özlem Zengin'e sosyal medyadan yapılan bir evlilik teklifine verilen cezayı gündeme getirip, verilen cezaları örnek gösterdiğimde, kendisinin aldığı tavır oldu...

Zengin'in paylaştığı bir fotoğrafın altına "İster özelim ol ister helalim ol, günahı senin sevabı ikimizin, tercih senin" yazan bir kişiye taciz suçu nedeniyle 3 ay 22 gün hapis cezası verildi.

Ayrıca bu yorumu "Hayat sürprizlerle dolu" diyerek paylaşan Yeniçağ yazarı Kemal Vanlı'nın da "cinsel taciz" suçunu işlediğine karar verildi, Vanlı 112 gün adli para cezası ile cezalandırıldı! Hatta kendisi, bunu köşesinde, "Ben nasıl 'sapık' oldum?" başlıklı bir yazıyla anlattı.

Ben bu olayı Twitter'da hatırlatıp, evlilik teklifine hapis cezası veren yargı, neden bana yönelik tecavüz tehdidine beraat kararı veriyor diye sordum.

Bu arada Canan Kaftancıoğlu, benim paylaşımımı görmüş, "Kadınları da ikiye bölmeye çalısıyorlar. AKP'li kadınlar ve diğerleri diyerek. Eril bakışa inat bölünmeyeceğiz. İnanıyorum Özlem Zengin bu adaletsizliğe ses verecektir" diyerek benim yazdıklarımı paylaşınca Zengin'den eleştiri geldi...

Benimle ilgili davada verilen kararı yanlış bulduğunu belirtmesine karşın, kendisinin maruz kaldığı bir tacizi gündeme getirmenin o olayı hafife almak olduğunu ve bunu iyi niyetli bulmadığını yazdı.

İki sorum var:

Adaletsizliğe dikkat çekmek için emsal olabilecek bir kararı hatırlatmanın nesi kötü niyetli?

Bu çifte standardı gündeme getirmeseydim, beni tecavüzle tehdit edenin beraat ettirilmesine bir hukukçu olarak ses çıkaracak mıydı?"

* * *

Şimdi de Twitter'daki tepkilerden birkaç örnek görelim:

SONA

@SONA171717

@emrkongar @veganzulal ve diğer 4 kişiye yanıt olarak

Bir Kadına böyle ahlaksızca hakarete hakarete susuyor cezai işlem yapılmıyor da o ülkede Adalet yok edilmiştir.Namuslu ve ahlâklı savcıları buradan göreve davet ediyoruz neden susuyor görevinizi yapmıyorsunuz ? Yoksa bu şahıs sadece birilerinin maşası mı?

Canan Kaftancıoğlu

@Canan_Kaftanci

Sevgili @veganzulal kadınları da ikiye bölmeye çalışıyorlar. AKP'li kadınlar ve diğerleri diyerek. Eril bakışa inat bölünmeyeceğiz ve inanıyorum ki @AvOzlemZengin bu haksızlığa ve hukuksuzluğa ses verecektir.

Rom@ntik

@emrkongar @adalet_bakanlik ve diğer 6 kişiye yanıt olarak

Hadi; particilik, yok bilmem necilik vs vs her şeyi geçtim! O eski mahalle kültürümüze n'oldu? Mahallemizin ablaları anneleri veya kızkardeşlerimize tek Allah'ın kulu en ufak yanlış yapsa anında orada birikirdik. Yitirilen şiddete uğrayan kadınlar da bu ülkenin bir mahallesinden!

Baki Duy

@Karasarzeybegi

@emrkongar @adalet_bakanlik ve diğer 6 kişiye yanıt olarak

Demek ki tehdit bu ülkede suç değil. Aşağılamaya çalışırken kendisini olabildiğince aşağılamış aklı kıt zat. Avcılık ilkel insan işidir, kimse kusura bakmasın. Eski zamanlara ait. Günümüzde yeri yok. Git poligona atış yap.

SONA

@SONA171717

@emrkongar ve @veganzulal adlı kullanıcılara yanıt olarak

Bir ülkenin ahlâk değerleri işte böyle yok edilir.Tepkimiz zaten böyle bir ahlâk kavramından yoksun,sözde Adalet okumuş ama hak,hukuk tanımayan yargıçlara.Nerede adalet diye sormak en doğal hakkımız hiç bir merci böylesi bir ahlaksızlığın beraatine karar veremez artık yeter.

Gül..

@MKA1_Glsen

@SONA171717 @emrkongar ve diğer 5 kişiye yanıt olarak

Ben okurken utandım, hey utanmaz arlanmaz ,

Simten Karahasan

@SimtenKarahasan 3s

@emrkongar @adalet_bakanlik ve diğer 6 kişiye yanıt olarak

Ahlaksız reziller, hiç utanma yok bunlarda.

Levent Ekmekçi

@LeventEkmeki4

@10peny @emrkongar ve diğer 7 kişiye yanıt olarak

Bu Hakimler beraatın gerekçeli kararını yazarken utanırlar mı acaba? Hakaretin ve tehditin zirve yaptığı bir gönderiye beraat, sonra adalet var diyorlar.

* * *

Sevgili izleyenlerim, bu olaya, sosyal medyada yukardakiler gibi daha pek çok tepki var.

Ben fikir verebilmek için sadece birkaç tane örnek seçtim.

Bu olay sadece Cumhuriyet yazarı Zülâl Kalkandelen'e yapılan saldırıdan ve tecavüz tehdidinden ve bu saldırı ve tehdidi yapanın beraat ettirilmesinden de ibaret değildir:

Bu olay Türkiye'de AKP/Erdoğan iktidarının yargıya empoze ettiği "AKP'li Olan-Olmayan arasındaki çifte standart" uygulamasının da dışa vurumudur.

Bu açıdan küçümsenmemesi ve unutulmaması gerekmektedir.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional