Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

5 Nisan 2021

Emekli Amirallerin Bildirisi ve Tepkiler.

103 Emekli Amiral dün bir bildiri yayınladı.

" Deniz Şehitlerimizi anarak saygıyla duyururuz." diye biten bildiri metni internette kolaylıkla bulunabilir.

Esas olarak Montrö'nün tartışılmasının ve Türk Silahlı Kuvvetlerine tarikat sızmalarının dış ve iç tehlikelerine işaret eden, Atatürk'ün Cumhuriyet ilkelerini savunan ve "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" anlayışına dayalı bir bildiri.

* * *

İktidar mensupları bu bildirinin bir darbe girişimini anımsattığını iddia ederek, hemen "mağdur edebiyatı" yaptılar.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun:

"15 Temmuz'a 103 gün kala 103 hadsizin verdiği mesaj ayaklarımızın altındadır. Bu topraklarda son sözü aziz milletimiz söyler. Bu ışıklar antidemokratik her girişim ve niyete karşı aziz milletimiz için hiç sönmeden yanacaktır. Görevimizin başında, milletimizin emrindeyiz."

"Neymiş, birkaç emekli amiral bir araya gelip bir "bildiri" yazmışlar! 5. kol unsurları da hemen heyecanlanmış. Oturun oturduğunuz yerde. O Türkiye eskide kaldı! Bu millet 15 Temmuz'da darbe heveslilerini nasıl tepelediğini dosta düşmana gösterdi. Haddinizi bilin!"

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dün geceki skandal açıklamayı "hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla" re'sen soruşturma başlattı. Sadece imzacılar değil, onları cesaretlendiren de hukuk önünde hesap verecek..."

"Siz kimsiniz? Ne hakla milli iradenin meşru temsilcilerine parmak sallıyorsunuz? Türkiye bir hukuk devletidir. Bunu asla unutmayın. Vesayetçiler bir daha asla demokrasimize zarar veremeyecek. Dış güçlerin ezik piyonları büyüyen, güçlenen Türkiye'nin önünü kesemeyecek!"

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş:

"Eski Türkiye sevdalısı, vesayetçi, kendisini milli iradenin üstünde gören zihniyetin bazı temsilcileri yayınladıkları sözde bildiri ile siyasete akıl, millete ayar vermeye çalışıyorlar. O devirler geride kaldı! Haddinizi bilin!"

"İçinize sinmese de şunu çok iyi anlayın ki; bu millet, vatanı da, mavi vatanı da, demokrasiyi de, milli iradeyi de bedelini ödeyerek korumuştur ve koruyacaktır"

Süleyman Soylu:

"Sebepsiz bahane ve hezeyanlar üzerinden yapılan açıklama tam manasıyla; Geçmişte taşıdıkları sıfatların, devletin ve Milletin verdiği şerefin farkında olmayanların, demokrasiye, hukuka, devletimize ve milletimize karşı yaptıkları edepsizliktir."

"Büyük Türk milleti üniformaya aşıktır. Üniformayı taşımak şereftir. O şerefi emekli olduktan sonra taşımak daha büyük şereftir. Demokrasiye, devlete ve millete sadakatle bağlı, rütbesini üniformasını siyaset malzemesi yapmayanları daima şükranla yad ederiz... Ya diğerleri..."

Meclis Başkanı Mustafa Şentop:

"Kahraman milletimiz 15 Temmuz'da sadece FETÖ'cü darbecileri değil, aynı kaynaktan beslendiğini bildiğimiz bütün darbe sevdalılarını da toprağa gömdü. Düşünce açıklama başka, darbe çağrışımlı bildiri hazırlamak başka."

"Yıllardır, içerde dışarda vatan ve millet düşmanlarıyla cephe cephe amansız bir mücadele sürerken ortalıkta gözükmeyen emekliler, kendi uydurdukları gündemlerle kaos simsarlığı üstlenmişler; belli"

Milli Savunma Bakanlığı:

1.Türk Silahlı Kuvvetleri; Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yurt içinde, sınır ötesinde Suriye'de, Irak'ta, Kıbrıs'ta, Azerbaycan'da, Libya'da, Doğu Akdeniz'de ve daha birçok coğrafyada hak, alaka ve menfaatlerimizi korumak, bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamak, dost ve kardeşlerimizin de hakkını, hukukunu korumak için büyük bir fedakârlık ve kahramanlıkla hiç olmadığı kadar yoğun ve etkin bir şekilde mücadele ederken böyle bir bildiri yayınlamanın demokrasimize zarar vermekten, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekten ve düşmanlarımızı sevindirmekten başka bir işe yaramayacağı açıktır. Bağımsız Türk yargısının gereğini yapacağına inancımız tamdır.

2.Uluslararası anlaşmaların kazanç ve kayıplarının da bilgi ve bilincinde olan Türk Silahlı Kuvvetleri, hiçbir görev ve sorumluluğu olmayan kişi veya kişilerin hırs, ihtiras ve şahsi emellerine araç yapılamaz.

3.Bağrından çıktığı asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığı ilhamla içeriden ve dışarıdan her türlü fitne-fesat ve yıkıcı girişime rağmen gücüne güç katan Türk Silahlı Kuvvetleri; egemenlik, bağımsızlık ve bekamız ile hak, alaka ve menfaatlerimizin korunmasını dikkat ve hassasiyetle ölürsem şehit kalırsam gazi anlayışı içinde kahramanlık ve fedakârlıkla başarıyla gerçekleştirmektedir.

4.15 Temmuz hain darbe girişimi ile iç-dış fitne ve fesatlara rağmen, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulmak istenen terör koridorunun parçalanması dahil, düşmanlarımızı hayal kırıklığına uğratan önemli başarılar elde edilmiştir.

5.Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile bir bütün olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarılarını görmeyen, görmek istemeyenler hırs, ihtiras ve haset ile körleşenlerdir.

6.Kahraman ordumuzun güçlendiğinin en açık göstergesi, başarıyla icra edilen operasyonlar ile sayısı ve kapsamı giderek artan tatbikatlardır. Uzun yıllardan beri hayal ettiğimiz harekât etkinliğine ulaşılmış ve denizde tüm zamanların yıllık en yüksek seyir süresi gerçekleştirilmiştir.

7.Sultan Alparslan'dan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e kadar binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen millî, manevi ve mesleki değerler ile asil milletimizin bağrından çıkan ve Peygamber ocağı olarak da bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri;

- Atatürk'ün de belirttiği gibi akıl ve bilimin ışığında,

- Anayasa çerçevesinde

- Yasalar ve Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda,

- Sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında,
- Milletinin emrinde, görev ve sorumluluklarının bilincinde, daima görevinin başındadır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

8.Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarılarında en büyük pay aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize aittir. Bu vesile ile aziz şehitlerimizi; ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyor, hayatta olan kahraman gazilerimize, şehit ve gazilerimizin kıymetli ailelerine saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:

"103 emekli amiralin ortak imzalı yayımlamış oldukları anti demokratik ve tehditvari, aynı zamanda vesayetçi bildiriyi Milliyetçi Hareket Partisi nefretle lanetlemekte ve reddetmektedir. Bu kapsamda partimizin görüşü olarak derhal alınması gereken önlemler şu şekildedir:"

"Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir. Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır."

"Ayrıca 103 vesayetçi amiralin imzasıyla yayımlanan bildirinin arkası ve önü kararlılıkla araştırılmalı, bu rezaletin içinde kimlerin olduğu tevsik ve tespit edilmelidir. Konu vatandır, konu demokrasidir, konu milli iradedir. Taviz veya gecikmenin bedeli hiç kuşkusuz ağır olacaktır."

* * *

Bunlara karşı imzacılardan da tepki geldi elbette:

Mustafa Özbey, Altun'a cevaben:

"Okuduğunu anlamamış (!) İfade özgürlüğünün ne olduğunu ise, hiç bilmiyor ..."

Atilla Kıyat:

"103 Amiral imzalı bildirimize tepki verenler, belli ki uyku sersemi iken okumuşlar. Sabahleyin, uykularını aldıktan sonra bir daha okurlarsa yaptıkları suçlamalardan utanç duyacaklardır."

Türker Ertürk:

"E. Amirallerin Montrö bildirisi ifade özgürlüğü bağlamında anayasal arka planı olan demokratik bir tepki! İktidarın bildiriye tepkisi ise antidemokratik, gayri anayasal ve gayri hukuki. Amaç mağduriyet yaratarak gündemi değiştirmek ve halkı kandırmak."

* * *

Muhalefetin temsilcileri iktidarın "darbe benzetmeleri" reddettiler ve esas olarak gündemin saptırılmamasını istediler.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:

"Bu sahte gündemler tutmaz. Halkımızın tek gerçek gündemi sofrasıdır. Büyük ve ünlü Ekonomist @RTErdogan yarattığın ekonomik yıkım ile seni yüzleştireceğim. Geleceğini kararttığın gençlerimizin hikayelerini buradan paylaşacağım."

CHP Sözcüsü Faik Öztrak

"AKP'nin mağduriyet kastığı sahte gündemleri konuşmaya değer bulmuyoruz. Genel Başkanımız dünden beri işsiz gençleri can kulağı ile dinlemektedir. Gençlerimizin hali saraylardan görünmüyor ama bizden söylemesi bu gençler manipülasyon nedir biliyorlar. Boşuna nefesinizi harcamayın."

CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç tarikat merkezindeki Tuğamiral Mehmet Sarı'nın fotoğrafını paylaşarak:

"Siz önce kendi yarattığınız vesayetçilerle savaşın. O eleştirdiğiniz amiraller 15 Temmuz'un önünde de sonunda da dimdik durdular"

"Deniz Kuvvetlerini ağzına kadar FETÖ'cü dolduranlar, 15 Temmuz'un ertesinde Atatürk ilke ve devrimleriyle yetişmiş subaylar olmasa bugün koltuklarında oturamıyor olacaklardı. Şimdi çıkmışlar 5. kol faaliyeti filan. Hadi oradan... Vatansever eleştirileri tebrik ediyorum."

İyi Parti Genel Başkanı Akşener bildiriye olumlu bakmayanlar arasındaydı:

"Sabah bir uyandık, emekli amirallerin canı sıkılmış, bildiri yayınlamışlar"

"Bu bir zevzekliktir."

"Ben dün Hakkari'de, Perşembe günü ise Konya'daydım. Biz bu ülkede işsiz gençlerin, tabletsiz çocukların derdini konuşmak zorundayız. Biz esnafın derdini konuşmak zorundayız. Biz bugün tencereye kaynatamayan 104 kadının derdini konuşmak zorundayız. 104 dakika, 104 saniye maalesef yayın organlarında yer buluyor."

Gece yarısı bildirilerinin muhtıraları akıllara getirdiğini söyleyen Akşener, "Dolayısıyla iktidar partisinin üzerinde tepinme fırsatı doğmuştur" dedi.

İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray ise bildiriye destek verdi:

"Bir tabip teğmen olarak altına imzamı atıyorum"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan:

"Seçilmiş milletvekillerini, seçilmiş belediye başkanlarını hapse atıp milli irade ahkamı kesmek riyakarlıktır. Darbeci arıyorsanız aynaya bakın."

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yorumunda iktidara katıldı:

"Bildiri ülkenin tarihsel hafızasını ve içinden geçtiği hassas süreci göz önüne almayan; kötü niyetli bir sorumsuzluk örneğidir."

* * *

Twitter kullanıcıları arasında, bildiriyi haklı ama iktidar istismar edeceği için zamansız bulanlar da vardı, haklı ve zamanlı bulanlar da.

Zamansız bulanlar, iktidarın sürekli mağduriyet edebiyatı yaptığını ve bu bildiriyi de istismar edeceğini belirterek, oy ve taban kaybeden iktidarın yeniden hem mağduriyet edebiyatı yapacağını hem de baskıyı arttırmak için bahane olarak kullanacağını belirtiyorlardı.

Haklı bulanlar ise, iktidarın yaptığı yanlışlara bu gerekçelerle suskun kalmanın Hukuk Devleti ve Demokratik Rejim açısından yanlış olduğunu, bu suskunluğun yeni yanlışların yapılmasına yardımcı olduğunu, ayrıca bildiride açıklanan düşüncelerin terör ve darbe ile ilişkili olmadığını ve herkesin bunları belirtme hakkına sahip olduğunu savunuyorlardı.

Ayrıca bildirinin ifade özgürlüğü açısından da savunulması gerektiği bu kesimin ana fikirlerinden biriydi.

Bu görüş, kamuoyunun tanıdığı kişiler arasında daha yaygın olarak savunulan çizgiydi:

Ataol Behramoğlu:

"Emekli generaller ve amiraller anayasal haklarını kullanarak cumhuriyetimize yönelik tehditler konusunda kaygılarını dile getirmişlerdir. Ahlâk, vicdan, insanlık, yurttaşlık değerlerini yitirmemiş herkese örnek olmasını dilerim."

Mehmet Ali Güller:

" AKP tipi demokrasi: 126 Emekli Büyükelçi ve 103 Emekli Amiral Montrö Sözleşmesi konusunda görüş bildiremez ama Ayasofya İmamı her konuda konuşabilir!"

"AKP başarılı olduğu için değil, muhalefet başarısız olduğu için 19 yıldır iktidar! AKP'ye her tepkiye 'şimdi sırası mı' diye itiraz ede ede 19 yıl geçirdiler!"

"ABD, Montrö Sözleşmesini delmeyi öneriyor, Karadeniz'in tüm ülkelere (yani kendisine) açık ve serbest olmasını istiyor; amiraller ise Montrö'yü deldirmiyor ve Karadeniz'i ABD'ye açmıyor. Darbe, marbe, geçiniz, esas mesele budur!"

Cüneyt Akman:

"103 amiralin güya "darbe bildirisi"ni okudum. İçinde darbeyi çağrıştıran bir şey bulamadım. İlle darbe çıkarımı yapılacaksa o da ancak, 15 Temmuz'a yol açan AKP "hata"larının bu kez başka tarikatların TSK'ya doldurularak yeni darbelere sebebiyet verilmemesi hususu olabilir."

Sedef Kabaş:

"Sarıklı amiral problem değil Atatürkçü 103 amiral problem

Montrö'yü iptal etmek serbest "Montrö tartışılamaz" demek yasak

"Kanal İstanbul'u inadına inadına yapacağız" demek milli irade Türk Ordusu'nun (emekli) üyelerinin görüş bildirmesi darbe"

Merdan Yanardağ:

İktidar, emekli amiraller bildirisinden "mağduriyet" üretip, "sahte gündem" yaratmaya çalışıyor, bu doğru. Oyuna gelinmemeli, tamam.. Ancak, anayasal hak olan düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmak demokrasilerin gereğidir. Asıl doğru budur! Bildiriye karşıysanız eleştirirsiniz.

* * *

Sevgili okurlarım, elbette daha pek çok ileti ve yorum var.

Şimdilik gözüme çarpanlardan bazıları bunlar.

Yarın gazetede bu konuda daha ayrıntılı bir değerlendirme yapmayı planlıyorum.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional