Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

4 Ocak 2021

Fikri Sağlar'a Linç, Ters Tepti: İktidar Ayrıştırma Stratejisini "Türbana", "Türbanlılara" da Taşıdı.

Eski Kültür Bakanı ve SHP/CHP milletvekili Fikri Sağlar, bir televizyon konuşmasında, önce net bir biçimde başörtüsü ile türban ayrımını yaptıktan ve türbanın siyasal bir simge haline geldiğini vurguladıktan sonra, gayet yumuşak bir biçimde, kürsüde türbanlı bir yargıç oturuyorsa, onun kendisi hakkında vereceği karara güvenemeyeceğini belirtti.

Vay sen misin bunu dile getiren:

Son zamanlarda hem baskıları arttıran, hem de milliyetçilik ve din üzerinden demagojik söylemleri hızlandıran iktidar bu sözleri derhal CHP'ye saldırmak için kullandı ve muhalefetin ne çağ dışılığını ne de faşistliğini bıraktı.

Bu arada AKP Genel Başkanı, büyük bir yanlışa imza atarak, CHP liderinin yanındaki türbanlıları "Konu mankeni" olarak aşağıladı.

Sanıyorum, bu yanlış, AKP'nin kendisinden olmayanlara karşı yıllardır uyguladığı nefret dili alışkanlığından kaynaklandı.

Böylece asıl sorunun "türban" veya "başörtüsü" olmadığı, "türban" konusunun iktidara gelmek ve iktidarı güçlendirmek için istismar edildiği açıkça ortaya çıktı.

* * *

Bu tartışmada benim dikkatini çeken husus, bütün iktidar mensuplarının, gerek televizyonlara verdikleri demeçlerde gerek tetikçilerinin yazı ve yorumlarında, gerekse trollerin sosyal medyadaki iletilerinde, ısrarla "türban" yerine "başörtüsü" sözcüğünün kullanılması oldu.

Oysa herkes biliyor ki, "başörtüsü" başka bir kavramdır "türban" başka bir kavram.

Üstelik Fikri Sağlar, konuşmasında bu ayrımı özenle işaret etmiş ve bir siyasal simge olan türbanın yargıç kürsüsünde kullanıldığında, bu simgeyi kullanan kişinin kendi hakkında vereceği karara güvenemeyeceğini yumuşak bir dille belirtmişti.

* * *

Ekonomik iflas sonunda oy kaybı iyice ortaya çıkan iktidar, bu oy kaybını durdurmak için, yanlış bir strateji izleyerek, baskıyı ve dinci/milliyetçi söylemlere dayalı demagojik yöntemleri arttırdığı için, Sağlar'a ve onun üzerinden CHP'ye karşı temelsiz bir linç eylemi başlattı.

Fakat Fikri Sağlar gerilemedi, art arda iki açıklama yayınladı ve bir dini/siyasal simge olan türbanın, laikliğin altını oymak için nasıl kullanıldığını açık açık, ayrıntılı olarak yazdı.

Bu arada CHP'deki türbanlılara "konu mankeni" denmesi, iktidarın bu konudaki ayrımcılığını ve türbanlıları bile böldüğünü iyice ortaya koydu.

Ne diyelim:

"Bülbülün çektiği dil belasadır"!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional