Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

3 Mayıs 2021

Her Önüne Gelen Bürokrat Yasak Koymaya Mı Başladı?

Son günlerde bir yandan içki yasağı, öte yandan toplu eylemlere müdahale eden polisin eylemlerinin kaydedilmesi yasağı ve RTÜK'ten gelen görüntü ve konu önerileri, Türkiye'nin artık tam bir "Yasaklar Ülkesi" haline dönüştüğünü gösteriyor!

* * *

İçki satış yasağı konusunda, genelgede bir madde olmamasına rağmen, polis, İçişleri Bakanı'nın sözlü emri üzerine, içki satan yerlere, satış yasağı tebliğ ederek imzalatmaya çalıştı.

Hukukçular ve esnaf derneği buna direnince, bazı illerde Valiler oybirliğiyle Hıfzıssıhha Kurulları kararı alındığı belirtilerek içki yasağını yasal hale getirmeye çalıştılar.

Fakat valilik yazılarında "Oybirliği" ile alındığı belirtilen kararlara, o kentlerdeki Belediye Başkanlarının katılmadığı ortaya çıktı.

Böylece hem karar, hem de onun ilanı tartışmalı hale geldi.

* * *

Emniyet Genel Müdürlüğü, yayımladığı genelge ile kolluk personelinden kamusal alanda görevlerini yaparken ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesini istedi.

Polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması gerektiği belirtildi.

Karara gerekçe olarak "özel hayatın gizliliğinin ihlali" gösterildi ve ses ve görüntü kaydı alınmasının, kolluk personelinin görevini yapmasını engellediği öne sürüldü.

Genelgeyi paylaşan Çağdaş Hukukçular Derneği ise Twitter'dan kamuoyuyla "Suç işlendiğini fark ettiğinizde ses ve görüntü cihazlarıyla kayıt yaparak delil toplayabileceğinizi hatırlatmak isteriz" dedi.

ÇHD İstanbul Şubesi de genelgeyi paylaşırken, "İçişleri Bakanlığından 1 Mayıs öncesi personelini garantiye alma genelgesi. Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!" ifadelerini kullandı.

ÇHD Ankara Şubesi de, bir eylem sırasında polisin göstericilere yönelik muamelesini gösteren bir fotoğraf ve "1Mayıs2021" etiketi ile yaptığı paylaşımda, "Suç işlendiğini fark ettiğinizde ses ve görüntü cihazlarıyla kayıt yaparak delil toplayabileceğinizi hatırlatmak isteriz" ifadelerine yer verdi.

* * *

Bu arada elbette RTÜK de boş durmadı:

RTÜK Başkanı televizyon kanallarına yolladığı mesajda şöyle dedi.

"Özellikle tam kapanma döneminde, başta haber bültenleri olmak üzere birçok programda arka planda kalabalık görüntülerin yer alması, insanların kurallara uymadığına ve kolluk kuvvetlerinin de görevlerini yerine getirmediğine dair bir yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermektedir.

Bilindiği üzere 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8'nci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde 'görüntülerin arşiv veya canlandırma niteliği ile ajanslardan veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesi zorunludur.' hükmü yer almaktadır.

Bu sebeple tüm milletçe büyük fedakarlıklarla yürüttüğümüz tam kapanma dönemini sağlıklı bir şekilde sonuçlandırmak için yapılan yayınlarda, kalabalık görüntülerin yerine boş cadde ve sokak görüntülerinin kullanılması hususunda hassasiyet gösterilmesi ve zaruri durumlarda ise görüntülerin arşiv niteliğinde olduğunun mutlaka belirtilmesi gerekmektedir. Gereğini rica eder, iyi çalışmalar dileriz."

* * *

Öyle anlaşılıyor ki, artık "Terör örgütüne üye olmadan..." diye başlayan yasa maddesi ile...

Sorumsuz ve icra yetkisi olmayan Cumhurbaşkanı için konulmuş olan "Cumhurbaşkanına Hakaret" maddesinin...

Toplumu yeterince susturamadığı düşünülüyor.

Ve bürokratlar da yeni yasaklar koyuyor.

Bakalım, gerçek ve tüzel kişilerin, hukukçuların, baroların ve CHP'nin bunlara karşı yargıya başvuruları nasıl sonuçlanacak?


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional