Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

1 Kasım 2021

Erdoğan-Biden Görüşmesinde Gerçekten Ne Oldu?

AKP iktidarının bütün siyasal, toplumsal, ekonomik gerçekleri saptırdığı...

İşine gelmeyen bütün gerçekleri, çeşitli gerekçeler ileri sürerek kamuoyundan sakladığı...

Medyadaki ve Sosyal Medya'daki haberleri, yasaklar getirerek sansürlediği...

Bilinen bir gerçek.

Bunun adı: Ortaçağ'dan gelen, Kilisenin, gücünü kimse ile paylaşmamak için kendisine karşı olan görüşleri sansürledikleri ve başkalarından sakladıkları eylem için icat edilen bir sözcük...

Bu sözcük daha sonra Aydınlanmacılar tarafından da kendi görüşlerinin yayılmasının engellenmesini belirtmek için de kullanıldı:

Obskürantizm. Bilmesinlercilik. Karartmacılık. Obcsurantism.

* * *

Bu nedenle, dün gerçekleşen Erdoğan-Biden görüşmesinde neler olduğuna ışık tutabilecek dört ayrı kaynağı, Cumhuriyet'in bu konudaki haberi ile Cumhurbaşkanlığı'nın ve Beyaz Saray'ın yaptığı açıklamaları ve Erdoğan'ın Roma'da söylediklerini yorumsuz olarak aşağıda alıntılıyorum.

Hemen belirtmeliyim ki yandaşların "zafer" naraları olup bitenleri açıklamaktan bütünüyle uzak görüşlerdir.

Buna karşılık sorunları izleyenlerin "başarısızlık" yorumları sanki gerçeklere daha yakın gibi görünüyor.

Yarın, bu konuda daha fazla kaynağa erişmeye ve Cumhuriyet 'te bu konuya daha yakından bakan bir yazı yazmaya çalışacağım.

* * *

Cumhuriyet'in haberi:

Erdoğan-Biden görüşmesi sona erdi

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden Roma'da görüştü.

AA'nın aktardığına göre; Erdoğan'ın Biden ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi.

Görüşmede ayrıca, ikili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda atılacak adımlar ele alındı.

NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapılan zirvede iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili ise görüşmeye ilişkin "Çok pozitif bir atmosferde gerçekleşti" dedi.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA: S-400 VURGUSU

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise görüşmeye ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

"Biden, yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve fikir ayrılıklarını etkin bir şekilde yönetme arzusunun altını çizdi.

Biden, Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna yaklaşık yirmi yıldır yaptığı katkılardan dolayı takdirini dile getirdi.

Liderler, Suriye'deki siyasi süreci, Afganlara insani yardımın ulaştırılmasını, Libya'daki seçimleri, Doğu Akdeniz'deki durumu ve Güney Kafkasya'daki diplomatik çabaları ele aldı."

Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin NATO müttefiki olarak önemini vurgulayan Biden'ın, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alınmasından duyulan endişeleri dile getirdiği kaydedildi.

Biden ayrıca, güçlü demokratik kurumlar ile insan haklarına saygının yanı sıra barış ve refah için hukukun üstünlüğünün öneminin altını çizdi.

* * *

Cumhurbaşkanı @RTErdogan hesabından yapılan Twitter açıklamaları:

1) ABD Başkanı Joe Biden ile Roma'da G-20 Liderler Zirvesi marjında bir görüşme gerçekleştirdi.

Pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı.

2) Görüşmede, iki lider Türkiye-ABD ilişkilerini daha güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu ve bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı.

3) İkili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı olarak atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı.

4) Görüşmede, iklim değişikliği konusunda karşılıklı olarak atılan adımlardan duyulan memnuniyet dile getirildi.

Beyaz Saray'ın açıklaması:

Readout of President Biden's Meeting with President Recep Tayyip Erdogan of Turkey

OCTOBER 31, 2021

STATEMENTS AND RELEASES:

President Joseph R. Biden, Jr. met today with President Recep Tayyip Erdogan of Turkey on the margins of the G20 Summit.

President Biden underscored his desire to maintain constructive relations, expand areas of cooperation, and manage our disagreements effectively.

He expressed appreciation for Turkey's nearly two decades of contributions to the NATO mission in Afghanistan.

The leaders discussed the political process in Syria, the delivery of humanitarian assistance to Afghans in need, elections in Libya, the situation in the Eastern Mediterranean, and diplomatic efforts in the South Caucasus.

President Biden reaffirmed our defense partnership and Turkey's importance as a NATO Ally, but noted U.S. concerns over Turkey's possession of the Russian S-400 missile system.

He also emphasized the importance of strong democratic institutions, respect for human rights, and the rule of law for peace and prosperity.

* * *

Erdoğan'ın Roma'da Biden'la olan görüşmeye ilişkin yaptığı açıklama:

Biden'la görüşmemiz dar kapsamlıydı.

Bu dar kapsamlı görüşmede de F-35'ten kaynaklanan bizim 1.4 milyar dolar bir ödememiz vardı ve bu ödemeden hareketle bu süreci nasıl iyi bir konuma taşırız, bunun üzerinde durduk.

Daha çok F-16'lar gündeme geldi. Elimizdekilerin modernizasyonu ve yeni F-16 verilmesi gündeme geldi.

Savunma bakanlarımız süreci takip ediyorlar. Biden'ın olumlu yaklaşımı gördüm.

* * *

Sevgili okurlarım, genellikle hep olduğu gibi Türkiye tarafından yapılan açıklamalarla, ABD tarafından yapılan açıklama arasında bazı farklılıklar var.

Böyle toplantılardan sonra adet olan iki lider tarafından ortak açıklama yapılmaması pek hayra alamet bir gösterge değildir:

Genellikle çok olumlu sonuç beklenmeyen toplantılardan sonra böyle açıklamalar yapılmaz.

Ama çok liderli bir uluslararası toplantı bağlamında yapılan ikili görüşmelerden sonra, iki liderin ortak açıklama yapmasını beklemek de aşırı bir iyimserlik olur.

Dolayısıyla, görüşmenin sonucunun pek de olumlu olmadığını tek başına ortak basın toplantısı yapılmamasına bağlamak çok gerçekçi bir değerlendirme olmayabilir.

Yarın Cumhuriyet'te daha ayrıntılı bir değerlendirme yapmaya çalışacağım.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional