Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

8 Haziran 2020

Koronavirüs Güncesi-13

Koronavirüs salgını "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" dedikleri ve çelişkilerle dolu ucube bir Anayasa'ya dayalı olan Tek Kişi Rejimi'nin bütün aksaklıklarını büyüterek ortaya koydu:

Kapatma kararlarını okullar ve camiler için geç aldılar.

Umre olayını zamanında denetleyemediler.

Maske dağıtma olayı tam bir beceriksizlik örneği oldu.

Maskelerin hem satışını yasakladılar. Hem maske takmayanlara ceza kestiler. Hem de maskeleri dağıtamadılar; her yolu denediler, olmadı. Belediyeleri de engellediler. Maske satışını önce yasakladılar ama sonra mecburen serbest bıraktılar.

Hafta sonu sokağa çıkma yasağını ilk ilan edişlerinde son dakikada haber vererek büyük bir paniğe ve marketlerde yığılmaya sebep oldular.

En sonunda yasakların kaldırılmasında da tam bir kargaşa yaşandı: Önce hafta sonu yasak yok dendi, sonra yasak kondu, sonra yasak yine kaldırıldı.

18 yaş ve altı ile 65 yaş ve üstü evde hâlâ hapis.

Özellikle 65 yaş ve üstü artık ev hapsine tahammül edemiyor.

Üstelik Sağlık Bakanı ölümlerin yüzde 93'ünün 65 yaş ve üstü olduğunu açıkladı. Böylece ev hapsinin hiç işe yaramadığı anlaşıldı.

Özetle hem büyük bir karmaşa yaşandı, hem beceriksizlik tavan yaptı.

Bütün bunlara ek olarak büyük şehir belediyelerinin yardım paralarına, aş evi paralarına ve hizmetlerine ambargo kondu, bütün çabaları engellendi, buna rağmen belediyeler mucizeler yarattılar.

Ve bu arada hâlâ halktan SMS mesajlarıyla 10 liralık bağış istenmeye devam ediliyor.

* * *

Bütün bu kriz döneminde, haksızlık ve hukuksuzluklar, medya üzerindeki baskılar, gazetecilerin hapse atılması, doğanın katledilmesi, tavan yaptı.

* * *

Gerek ekonominin hızla çakılması, gerek bütün toplumsal sorunların ve adalet sorunlarının tavan yapması, Tek Kişi Yönetimi'nin başarısızlığının kanıtları olarak zaten ortadaydı.

Ama Koronavirüs salgını sırasında yaşanan kriz, bu yönetimin bütün yetersizliğini çok daha vahim ve inkâr edilemeyecek bir biçimde ortaya koydu.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional