Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

28 Eylül 2020

Dilerim Cuma günkü HDP Gözaltıları, iktidarın 2015 Senaryosunu Tekrarlama Niyetinin bir ifadesi Değildir.

Değerli okurlarım anımsayacaklar, 7 Haziran 2015 seçimlerinde AKP iktidarı yüzde 40.87'de kalmış ve azınlığa düşmüştü.

Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hükümeti kuramayan AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu yerine, görevi CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na vermemiş, binbir türlü oyunla seçimler 1 Kasım 2015'te yenilenmişti.

Arada 31 kişinin öldüğü 100'den fazla kişinin yaralandığı Suruç ve 105 kişinin öldüğü 500 kadar kişinin yaralandığı Ankara Gar Katliamı gibi IŞİD'in sorumlu olduğu terör olayları meydana gelmiş, bu terör olayları sonunda AKP'nin oyu yüzde 49.49'a yükseltmiş ve tek başına iktidarı sürdürmesi olanaklı olmuştu.

O sırada Başbakan olan Davutoğlu "Şimdi Ankara'daki terör saldırısı sonrasında anket yaptık ve kamuoyunun nabzını tutuyoruz oylarımızda bir yükseliş trendi var" demiş, ayrıca teröristlerin takip ve yakalanmasında ihmaller olduğu konusunda da, "Türkiye'de bulunan canlı bombaların isim listesi elimizde, ancak eylem yapılmadıkça tutuklayamıyoruz" ifadesi ile gülünç duruma düşmüştü.

Ama 1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra AKP, 15 Temmuz 2016 darbe kalkışmasını bahane ederek OHAL koşullarında, yasalara aykırı oy sayımları yaparak kazandığını iddia ettiği çok tartışmalı 16 Nisan 2017 Anayasa Halkoylaması ile rejimi değiştirdi ve hâlâ iktidarını sürdürüyor.

Ama iktidarın o güne kadar izlediği yanlış iç ve dış politikalara ek olarak Parlamenter Demokrasi'nin kaldırılıp yerine "Şahıs Devleti"nin getirildiği tutarsız, çelişik ve bu nedenle de "ucube" denilen Anayasaya dayalı olarak ülkeyi tek kişi ile yönetmek de olanaksız olduğu ve iktidar da zaten hak nezdindeki bütün itibarını yitirdiği için, 31 Mart ve 23 Haziran yerel seçimlerinde Erdoğan/AKP, üç büyük kent başta olmak kaydıyla, hemen hemen bütün önemli yerlerde seçimi kaybetti.

Şimdi de bütün kamuoyu araştırmaları MHP ile kurdukları Cumhur İttifakı'nın oy toplamının bile iktidarı sürdürmek için yeterli olmadığını gösteriyor.

İşte tam bu sırada ortaya çıkan 6 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin HDP'lilerin gözaltına alınmaları Erdoğan/AKP iktidarının seçimlerde yeniden milliyetçilik kozunu oynayacağını gösteriyor.

* * *

Dünkü Cumhuriyet'te çıkan Orhan Bursalı'nın "Müflis iktidarın HDP operasyonu, İYİ Parti, operasyon ajandası" başlıklı yazısından bazı bölümleri aşağıya alıntıladım:

"...Kobani derken, orada kafa kesici IŞİD aklımıza gelmeli, AKP iktidarı eylülde IŞİD'in Kobani'yi ele geçireceği beklentisi içindeyken PKK Suriye kolu ve ABD'nin büyük desteğiyle IŞİD bölgeden çıkarıldı ama Kobani olaylarının Türkiye'de yansıması da kanlı oldu. 6-8 Ekim 2014 arası gösterilerde insanlar öldü, öldürüldü, yağmalar yaşandı...

...Özetle muhalefeti dağıtmaya yönelik operasyonların önemli bir aşamasındayız.

İktidar seçimlere yönelik bir ajanda oluşturdu...

...Kobani tutuklamaları gündem değiştirmek değildir; bizzat gündem oluşturmak ve siyasal seçim-seçmen ve parti mühendisliği olayıdır; halk nezdinde bugün azınlığa düşen, yarın seçim olsa kaybedecek bir iktidarın seçmen tercihlerini etkilemek, karşısında oluşan muhalefet blokunu parçalamak ve buradan iktidarı için yarar çıkarmak amacına yöneliktir...

...İYİ Parti başlıca hedefleri. Millet İttifakı'nı dağıtmayı planlıyorlar. İYİ Parti'yi çökertme veya ittifaklarına katma girişimi var.

Bu operasyon aslında Ayasofya açılışı ile başladı. RTE, İYİ Parti'yi yerli ve milli ilan etti! Hatta, parlamenter sisteme dönüş önerisinin Meclis'te tartışılabileceğini belirterek bir de sanal dal uzattı. Bahçeli yuvaya dön çağrısı yaptı...

...İki başarı istiyorlar: Millet İttifakı içindeki İYİ Parti içini parçalamak, partiyi dağıtmak veya kendi saflarına çekmek...

...Kobani operasyonunun diğer yönü de Kürtlerin yasal siyasi örgütlenmelerini dağıtmak. Örgütsüz bırakmak. Kazandıkları halde yerel yönetimlerin hiçbirinde HDP'yi bırakmamak. Kaybettikleri illeri, ilçeleri, beldeleri bizzat AKP'nin yönetimine devretmek. Bunu gerçekleştirmiş durumdalar. Kanunsuz....

* * *

Oy kaybeden Erdoğan/AKP iktidarının oylarını nasıl arttırdığını 2015 Haziran ve Kasım seçimleri arasında gördük.

Şimdi yargı üzerinden bir HDP operasyonu ile milliyetçilik ideolojisini de kullanarak resmen kurulmuş olan "Millet İttifakını" ve kendiliğinden oluşan "Demokrasi Cephesini" dağıtmaya çalışıyorlar.

Dilerim şu günlerde tanık olduğumuz haksız ve hukuksuz uygulamalara dayalı olan bu siyasal manevraları, ayrıca yeni bir terör dalgasının ortaya çıkarılması da izlemez!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional