Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

14 Ocak 2019

Bir garip dava: Berkay Ustabaş!

"Berkin Elvan'ın cenazesine katılmak" suçlamasıyla 5 Ocak günü tutuklanan Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencisi Berkay Ustabaş'ın yargılanmasına yarın yeniden devam edilecek.

Kasım ayındaki son duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirilmiş, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, CHP eski miletvekili Barış Yarkadaş ve Berkin Elvan'ın ailesinin destek verdiği açıklamada, "Berkin'i anmak suç değildir", "Berkay Ustabaş'a özgürlük" sloganları atılmıştı.

Berkay Ustabaş, SEGBİS'le katıldığı duruşmada kendini savunurken şunları söylemişti:

"Üç duruşmadır mahkemeye gelme talebinde bulundum cevap alamadım. Beş ayrı dilekçe yazdım. Herhangi bir gözaltı olmadan kendi irademle ifade verdim. Yargıdan kaçmadım, kaçma şüphesi ile tutuklandım.

Yargıdan kaçmadım ve oraya gelme isteyişim de bunun göstergesidir. Oraya çıkıp kendimi savunmak istiyorum.

Ya siz beni tahliye edin bir sonraki duruşmada oraya gelip savunma yapayım ve orada bu dosyayı anlatayım ya da beni duruşmaya getirin."

Tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilen duruşma, 15 Ocak 2019 saat 14.30'a ertelenmişti.

* * *

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede Berkin Elvan'ın cenazesine katılmakla suçlanan Ustabaş'ın "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma", "Toplantı veya yürüyüşlere silah ile katılma" "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından cezalandırılması istenmişti.

Berkay Ustabaş'ın ailesiyle yaşadığı ev 20 Aralık 2017'de özel harekât polisleri tarafından basılmış o sırada evde olmayan Ustabaş 5 Ocak 2018'de ise ifade vermek için gittiği adliyede tutuklanmıştı.

İddianamede Berkin Elvan'ın tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetmesinin ardından Berkay Ustabaş'ın 12 Mart 2014 tarihinde düzenlenen cenaze töreninin öncesi ve sonrasında eylem yapan grubun içerisinde olduğu belirtilmişti.

Nisan 2018'de hazırlanan iddianamede Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü arşiv kayıtlarına da yer verilmiş, Ustabaş'ın 5 Aralık 2018'de Bahçelievler'de yazılama yaptığı, iki arkadaşıyla beraber Liseli Dev Genç ve Liseli Öğrenci Birliği imzalı bildirilerle yakalandığı, Bahçelievler Çocuk Büro Amirliği'ne sevk edildiği ve serbest bırakıldığı bilgisi yer almış; 5 Aralık 2018 tarihinin daha gelmeden Ustabaş'ın o tarihte bildiri dağıttığı suçlamasının arşivlerde yer alması ve iddianameye girmesi dikkat çekmişti.

Savcı iddianamede ayrıca Ustabaş'ın 11 Haziran 2013'te Gezi direnişi gösterilerine katılarak, güvenlik güçlerine ve çevreye saldırıda bulunan 72 şahısla beraber gözaltına alındığı ve serbest bırakıldığı bilgisini de aktarmıştı.

Ustabaş'ın terör örgütünün yaşam tarzını tam bir bağlılıkla benimsediğinin, örgütün direktifleri ve fikirleri doğrultusunda eylemlerde bulunarak örgütün hiyerarşisine tabi olduğunun öne sürüldüğü iddianamede, Ustabaş'ın terör örgütüne ait renk, flama ve pankartları açmak suretiyle kanuna aykırı gösterileri düzenlediği, kolluk görevlilerine direndiği ileri sürülmüştü.

Yarın işte bu davanın duruşması yapılacak.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional