Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

12 Mart 2018

12 Mart 1971 Darbesi

Geçen Cuma akşamı, haksız ve hukuksuz bir biçimde tutuklu yargılanan Cumhuruyet mensuplarının içerde kalan bölümünden Murat Sabuncu ile Ahmet Şık da tahliye edildi, Akın Atalay ise hapiste kaldı.

Bu saçma sapan uygulamalara geliş 12 Mart 1971 darbesi ile başladı.

* * *

Bugün 12 Mart 1971 daresinin 47'inci yıldönümü.

1961 Anayasası'nı hazmedemiyen sağ siyasetin "toprak ağaları/sermaye/dinci" ittifakı, emperyalistlerin de kışkırtması ve desteklemesiyle, TSK'ya 12 Mart 1971 müdahalesini yaptırdı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral MemduhTağmaç, "Sosyal uyanış ekonomik gelişmeyi aştı" diyerek, darbenin faşist niteliğini vurguluyordu.

Bu darbe ile, İlhan Selçuk'a yapılanlarla onun şahsında somutlaşan, işkence ve baskı, 1961 Anayasasını da törpüleyerek sol ve demokratik güçleri ezdi.

* * *

12 Mart 1971 darbesi bile dinci/gerici politikacılara yetmemişti ki, askerler, emperyalistlerin de açık deteğiyle, 12 Eyül 1980'de bir darbe daha yaptılar.

12 Eylül 1980 darbesi, 1961 Anayasası'nı tümüyle ortadan kaldırdı ve örneğin din derslerini zorunlu yapan yepyeni bir baskıcı anayasa getirdi.

* * *

Bütün bunlar 1971 darbesi sırasında Cumhurbaşkanı olan eski Genelkurmay Başkanı Cevdet Sunay'ın şu sözleriyle işaret ettiği doğrultudaydı:

"Türkiye'yi solcu gençlere mi emanet edeceğiz; elbette vatanını milletini seven, milliyetçi mukaddesatçı imam hatip mezunlarına."

* * *

Bugünlerdeki baskıcı Tek Adam Rejimi'ne gidişin ilk temel taşları 12 Mart 1971 darbesiyle atılmıştı!

Üstelik de her zaman olduğu gibi "Atatürkçü müdahale" aldatmacasıyla!

* * *

Türkiye'i bugünlere taşıyan temel taşlarının döşenmesine kendilerini solcu sananların verdiği destek ise Zülâl Kalkandelen'in ilaveli ikinci baskısı yeni yapılan "İdris Küçükömer'in Tezleri, İkinci Cumhuriyetçiliğin Temelleri" adlı kitabında anlatılıyor.

Yakın tarihi doğru yorumlamak isteyen herkesin okuması gereken bir çalışma!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional