Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

5 Aralık 2016

Geçen Hafta Köln'deki Türkiye Paneli

Almanya'daki ikinci kuşak Türklerden, müzisyen, besteci Ümit Han'ın girişimiyle 1 Aralık Perşembe günü Köln'deki Artheatr'da Türkiye üzerine bir panel ve bir konser düzenlendi.

Panel'in konusu 15 Temmuz Kalkışmasıydı. Konseri de Ümit Han verdi.

Benim için hem Ümit Han'ı, hem de panele katılanları tanımak büyük bir keyif oldu.

Panel hakkında http://www.dw.com/tr/kölnde-2-köln-istanbul-festivali/a-36616711 adresindeki haberi aşağıya alıyorum.

* * *

Köln'de 2. Köln-İstanbul Festivali

Almanya'nın Köln kentinde Gezi Parkı eylemlerine atfen "Gezi Ruhu: 2. Köln-İstanbul Festivali" düzenleniyor. Festival kapsamında sanatsal etkinliklerin yanı sıra Emre Kongar'ın da katıldığı bir panel de düzenlendi.

Köln Gezi Soul: 2. Köln-Istanbul-Festival Podiumsdiskussion (DW/B. Ünveren)

Türkiye'de 2013 yılında düzenlenen Gezi Parkı eylemlerine atfen düzenlenen "Gezi Soul" (Gezi Ruhu) festivalinin ikincisi bu yıl 1-3 Aralık tarihleri arasında Köln'de düzenleniyor.

"Gezi Ruhu: 2. Köln-İstanbul Festivali" adını taşıyan etkinlik kapsamında müzik performansları, kitap okuma etkinliği ve bir panel gerçekleştiriliyor. Türkiye'den ve Almanya'dan çeşitli sanatçıları ve düşünürleri konuk eden festival, cumartesi akşamı düzenlenecek kapanış partisiyle sona erecek.

Festivalin organizatörlerinden Stefan Bohne, böyle bir festival düzenleme fikrinin üç yıl önce "Köln ve İstanbul arasında kültürel bir değiş tokuş ortaya koymak amacıyla" ortaya çıktığını ve " Türkiye'de sokağa taşan siyasi ihtiyaçtan büyük ilham alan ve bunu sanatına döken" sanatçıların biraraya gelmesiyle somutlaştığını söyledi.

Festival kapsamındaki ilk etkinlik Türkiye'deki mevcut siyasi durumun tartışıldığı bir panel oldu.

Panele sosyal bilimci ve Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Emre Kongar, eski amiral ve Oda TV yazarı Türker Ertürk ve Siegen'deki Güneydoğu Avrupa ve Kafkaslar Araştırma Merkezi (SOEK) direktörü Dr. Christian Johannes Henrich konuşmacı olarak katıldı.

Köln Gezi Soul: 2. Köln-Istanbul-Festival Podiumsdiskussion (DW/B. Ünveren)

"Türkiye'deki rejim demokrasi değil, demagoji"

Prof. Dr. Emre Kongar, DW Türkçe'nin "Gezi Parkı'nın etkisinin Türkiye'de hala yaşanıp yaşanmadığı" sorusuna " Gezi ruhu, çok farklı görüşlere sahip insanların, baskıya karşı, demokrasi için biraraya gelmesiydi. Bu ruh, aynen, hatta artarak devam ediyor. Ama belirtileri daha az, çünkü baskı arttı " yanıtını verdi.

Güncel siyasi tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kongar, anayasa değişikliği paketi konusunda da açıklamalar yaptı. Kongar, " Mevcut yönetimin fiili olarak gerçekleştirdiği rejim değişikliğini hukukîliğe kavuşturmak için yapılıyor. Fevkalade yanlış bir şeydir. Çünkü zaten şu anki hukuki durum, Türkiye'deki demokrasinin büyük oranda rafa kaldırılmış hâlidir. Bunu kendileri de söylüyorlar " dedi.

Kongar, " Temel hak ve özgürlüklerin hepsinin sınırlandığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu uygulamalar, parlamenter rejime karşı bir hareket olarak görünüyor. Ama yeni anayasayı geçirebilecekler mi, çok da emin değilim. Demokrasi hem Türkiye'de hem dünyada mutlaka kazanacaktır " diye de ekledi.

"Gezicilerin hepsi Gülenci oldu"

Türkiye uzmanı Dr. Christian Johannes Henrich ise " Gezi eylemcileri, hükümetin gözünde birer teröristti. Gezi eylemlerine katılanlar Erdoğan'ın gözünde önce ateistler, Hristiyanlar, Marksistler, komünistlerdi. Ama nasıl oluyorsa sonradan Erdoğan'a bir aydınlanma geldi ve Gezi eylemcilerinin hepsinin Gülenci olduğuna kanaat getirdi " dedi.

© Deutsche Welle Türkçe

Burak Ünveren

Tarih 02.12.2016


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional