Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

11 Ocak 2016

Ali Gevgilili Anılırken...

Ali Gevgilili Milliyet'teki günlerinden Abdi İpekçi 1 Şubat 1979'da öldürüldüğünde o hafta benimle "Düşünenlerin Düşünceleri" için bir söyleşi yapmıştı.

Unutamam!

O metni bulursam, bir gün internet sitemde paylaşmak istiyorum.

* * *

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Meslekte İz Bırakanlar toplantıları, 16. Buluşmasında halen ABD’de yaşayan Ali Gevgilili ile devam edecek. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Basın Şeref Kartı Sahibi Ali Gevgilili, Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 16.’sında anılacak.

Toplantı, 14 Ocak 2016 Perşembe günü 14.00’te Cağaloğlu’nda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek. Toplantıda unutulmaz yazar Ali Gevgilili’nin hayatı ve kitapları ele alınacak.

* * *

USTA İSİMLER ANLATACAK

Toplantının moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ve Başkan Vekili Vahap Munyar üstlenecek.

Toplantıya; 1 Şubat 1979 yılında öldürülen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önceki Başkan Vekillerinden Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi, Dış Politika Yazarı Sami Kohen, Gazeteci-Yazar Yaşar Aksoy, Şair -Yazar Prof. Dr. Cevat Çapan konuşmacı olarak katılacak.

* * *

ALİ GEVGİLİLİ KİMDİR?

1938 yılında İzmir’de doğdu. İzmir Özel Türk Koleji ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim gördü.

Mesleğe 1954 yılında Ege Ekspres'te başladı. Yeni İstanbul, Vatan gazetelerinden sonra 1963'de Milliyet'e girdi. Burada "Günlük" başlığıyla köşe yazılarını uzun yıllar sürdürdü, forumlar yaptı, iktisat sayfasını yönetti. Abdi İpekçi'den sonra bir süre başyazarlık yaptı. İletişim Fakültesi'nde öğretim üyeliğinde bulundu.

Siyasal yazılarından başka sinema eleştirmenliğiyle tanındı. Ali Gevgilli'nin gazetedeki yazıları kavramsal açıdan çok yoğun, günlük gazete yazısından ziyade akademik ve zor anlaşılır olmasıyla basında ilkti (Kaynak: Vikipedi).

Yedinci Sanat, Yeni Dergi, Milliyet Sanat Dergisi başta olmak üzere birçok dergide sinema yazıları yayınlandı. Basın Şeref Kartı taşıyor.

Yayınlanmış eserleri şöyle:

Atatürkçü Dış Politika, NATO ve Türkiye, 1968. - Türkiye'de 1971 Rejimi, 1972. - Tarım Toplumundan Sanayi Toplumuna Geçiş Aşaması, 1973. - Yükseliş ve Düşüş, 1987. - Türkiye'de Yenileşme Düşüncesi, Sivil Toplum, Basın ve Atatürk, 1990. - Çağını Sorgulayan Sinema, 1989. - Türkiye'de Kapitalizmin Gelişmesi ve Sosyal Sınıflar, 1973.

* * *

14 Ocak Perşembe günü önemli bir işi olmayanlar saat 14'te, Cağaloğlu'ndaki toplantıya katılırlarsa, medya tarihi konusunda önemli bilgiler elde ederler.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional