Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

5 Kasım 2012

İdam Cezası Geri GELMEMELİDİR!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kızılcahamam'da partili milletvekilleri ve yöneticiler ile yaptığı toplantıda "idam cezası" konusunu yeniden tartışmaya açmış, dünkü Cumhuriyet'in haberine göre:

"İdam malum yerlerin baskılarıyla kaldırıldı: Bu ülkede on binlerce insanın ölümüne vesile olan bir teröristbaşına idam verilmiştir ama bu ülke maalesef birilerinin, bazı malum yerlerin baskılarıyla idamı dahi kaldırmıştır. İdamı kaldırmak suretiyle şu anda İmralı'da yatmaktadır. Değerli kardeşlerim ilginç olan şey şu. Bak şu anda birçok insanımız kamuoyu araştırmalarında 'idam yeniden gelsin' diyorlar. Bunu biliyor musunuz? Niye? Çünkü öldürülen ve onun yakınlarıdır canı yanan. Diğerinin canı yanmıyor." demiş.

* * *

Başbakan'ın gerilimden, gerginlikten, çatışmadan ve kavgadan yana olduğu biliniyor...

Son 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarındaki "Barikat" tartışmalarında da bu durum açıkça ortaya çıktı:

Barikatların kaldırılmasıyla olayların büyümesi ve belki can kayıpları bile önlendi ama, Başbakan barikatların kaldırılmasını onaylamadığı gibi bunu yapanları da sert bir dille eleştirdi...

İnsanın aklına, "Başbakan olayların büyümesinden, sertleşmesinden, yaralı ve hatta ölü olmasından ne yarar umuyor" sorusu geliyor.

Evet, gerilim politikası kimi zaman sizin fanatik destekleyicilerinizin arasındaki dayanışmayı arttırabilir ama, toplumu gerer, kamplara böler, çok daha mutsuz, daha huzursuz yapar...

Bir başbakanın bundan medet umması, ülke için de kendisi için de, partisi için de büyük bir talihsizliktir.

* * *

PKK terör örgütü ile mücadele bağlamında da olsa, Recep Tayyip Erdoğan'ın idam cezasının geri getirilmesini tartışmaya açması da başka bir büyük talihsizliktir.

Artık hemen hemen bütün uygar toplumlarda terk edilmiş olan ölüm cezasının ne nedenle olursa olsun, Türkiye'de de kaldırılmış olması olumlu bir gelişmedir:

Devlet, vatandaşlarının canını almakla değil, canlarını korumakla yükümlüdür...

Devletin idam cezası uygulaması, vatandaşlarında, "Belli koşullarda adam öldürmek meşrudur" düşüncesini yaratır...

Bu cezayı, PKK terörüyle mücadelede bile dile getirmek, terör örgütünün ekmeğine yağ sürmektir.

Bunun yerine, "Bakın bizde idam cezası yok, buna rağmen PKK insan öldürmeye devam ediyor" saptaması, terörle mücadelede, kamuoyu bakımından çok daha etkilidir...

Çünkü zaten PKK militanları ölümü göze almış fanatiklerdir...

Canlı bomba bile olmaya razı olanlar, idam cezasından korkmazlar...

Asıl savaş kamuoyundaki mücadelede olur.

* * *

İdam cezasının yeniden gündeme getirilmesi, Başbakan Erdoğan'ın tabiatına uygun olabilir ama Türkiye'nin uygar dünyadaki yeri bakımından ve kendi toplumumuzun refah ve mutluluğu açısından geri bir adımdır.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional