Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

13 Şubat 2012

İran'dan Bir Yargıç Portresi.

Sevgili okurlarım, sizin isteğiniz ve yüreklendirmenizle "Amerika'nın İslam'la Tehlikeli Dansı" adıyla yazmaya başladığım sözde Arap Baharı hakkındaki kitabım ilerliyor; bir ay içinde tamamlamayı umut ediyorum.

Bu kitap dolayısıyla yaptığım araştırmalar sırasında Wikipedi'de bir portreye rastladım...

İranlı bir "yargıcın" portresine.

"Türkiye'de iyi ki idam cezası yok" diyerek, bu dehşet verici portreyi sizle paylaşıyorum.

* * *

"Sadık Halkali (27 Temmuz 1926-26 Kasım 2003)

Mohammed Sadık 1926 yılında bugün Azerbaycan topraklarında olan Halkal yakınlarındaki Givi köyünde Azeri bir çiftçinin oğlu olarak dünyaya geldi. Kutsal şehir Kum'da dini eğitim aldı . İsmine geldiği şehir olan Halkali'yi dahil etmesi bir molla geleneğidir.

Halkali, Humeyni'nin 1955'li yıllardaki öğrencilerindendir.

1950'lerde terör örgütü Fedayeen Islam'a (İslam Fedaileri) katıldı. Örgüt 1960lı ve 70li yıllarda İran'da çok sayıda laik siyasetçiyi katletti.

Halkali, 1978'e dek sürgün hayatı yaşayan köktendinci Ayetullah Humeyni'yi desteklemek suçundan Şah'ın gizli servisi tarafından 1963 ile 1978 tarihleri arasında defalarca tutuklandı.

24 Şubat 1979'da, Halkali, Humeyni tarafından Şeriat Uygulayıcısı ve yeni kurulan Devrim Mahkemeleri Başkanı olarak seçildi.

Devrimin ilk günlerinde yeryüzünde sapkınlığı yayma ve Allah'a karşı savaşma suçlamalarıyla 'yüzlerce eski hükümet görevlisini' idama mahkûm etti. Sanıkların çoğu bir avukat veya jüri görememişti.

Halkali, aynı anda hem savcı hem hakim hem de jüri olarak görev aldığı Devrim Mahkemeleri'nde devrimden sonra 2 yıl içinde aralarında yüzlerce diplomat, akademisyen ve siyasetçinin de olduğu binlerce kişiyi (1999'da yazdığı anılarında da itiraf ettiği gibi, sadece 1979 yılında 2000 kişi) karşı devrimcilik suçlamasıyla idam etmiş, bu yüzden de ona Cellat Yargıç ve Devrimin Kasabı lakapları takılmıştır.

Şah'ın uzun süreli başbakanlığını yapmış olan Amir Abbas Hüveyda'nın ve eski SAVAK başkanı Nimatullah Nassiri'nin idam emirlerini veren kişi olarak da tanınmaktadır.

Bir röportajında, Halkali kişisel olarak 100 den fazla idam emrini verdiğini kabul etmektedir, ancak birçok kaynağa göre bu rakam 8000 civarındadır. Bazı infazlara makineli tüfekle bizzat katıldığı söylenmektedir.

2000 yılında Fransız gazetesi Le Figaro'ya verdiği mülakatta, aradan 20 yıl geçmesine rağmen yaptıklarından hala en ufak bir pişmanlık duymadığını belirterek, 'Bunlar dünyaya tekrar gelseler, tek bir istisnasız tümünü yeniden idam ederim' diyen Halkali hakkında İranlı aydınların yapmış oldukları 'psikopat' tanımlamasının ne kadar doğru olduğu 'sanıklarına konuşma hakkı, avukat ve ispat sunma hakları' vermediği hatırlatılması üzerine verdiği cevaptaki şu sözlerinden açıkça görülmektedir.

'Eğer suçluysalar cehenneme gidecekler, yok eğer masum idiyseler cennete giderler.'"


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional