Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

30 Ağustos 2010

30 Ağustos ve Cinler

Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu sağlayan Kurtuluş Savaşı'nda Büyük Zafer'in kazanıldığı gündür.

Yeni Türkiye Cumhuriyeti, mucizevi (mucize değil, mucize kadar beklenmedik ve şaşırtıcı) iki büyük başarının üzerine kurulmuştur:

Birincisi, yüzyıllardır gerileyen, güçsüzleşen, sürekli toprak ve savaş kaybeden ve nihayet Birinci Dünya Savaşı'nda da her şeyini yitiren ve yedi düvel tarafından işgal edilen bir halkın Kurtuluş Savaşı'nı kazanabilmesi...

İkincisi ise, endüstrileşmeyi kaçırmış feodal bir din-tarım imparatorluğundan, 23 yılda (1923-1946) çağdaş bir devlet yaratılabilmesidir.

Tarih kitapları bu günün önemini çeşitli biçimlerde anlatır zaten.

Her ne kadar bugünlerde Atatürk, Bağımsızlık, Kurtuluş Savaşı, Laik Türkiye Cumhuriyeti gibi kavramlar pek revaçta değilse de, sanırım 30 Ağustos yine "coşkulu törenlerle" kutlanacaktır.

Ben bu 30 Ağustos'un, Ramazana rastlaması dolayısıyla, ciddiyeti ve bilimselliğiyle tanınan ilahiyat hocalarımızdan Nihat Hatipoğlu'nun Hürriyet gazetesinin 27 Ağustos Cuma günkü nüshasında bir soruya verdiği yanıtı aktarmak istiyorum:

Soru: Cinler insanlardan önce mi yaratıldı?

Yanıt: Abdullah bin Ömer'den (r.a.) gelen bir risalete göre cinler Hz. Adem'den 2000 (ikibin) yıl önce yaratılmıştır. Tabii ki zamanla ilgili bu rakam tartışılabilir. Ama cinlerin Hz. Adem'den çok önce yaratıldığı bilinmektedir. Şeytan da cin taifesindendir. Cinlerin daha önce çeşitli medeniyetler kurduğu ve aralarında büyük savaşlar yaptıkları bazı kaynaklarda yer alır.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional