Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

11 Ocak 2010

Dinleme Yetkisinin Genişletilmesine Kesin Çözüm:

Bütün Bürokrasi Herkesi Dinleyebilmeli; Özel Yaşamın Gizliliği de Neymiş!

Medyanın verdiği habere göre gümrükçülere de dinleme yetkisi verilecekmiş.

Polis, MİT ve Jandarmadan sonra, Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne iletişimi tespit, dinleme ve bunları kayıt altına alma yetkisi tanınıyor.

Hükümet bu konudaki yasa teklifini Bakanlar Kurulu'nda imzaya açmış.

Gümrük Müsteşarı Maksut Mete, 2005 yılından itibaren Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 164. maddesi ile Gümrük Muhafaza teşkilatının, Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile birlikte adli kolluk gücü olarak tespit edilen dört kuruluştan biri haline getirildiğini söylemiş.

Böylece Gümrük Muhafaza Teşkilatındaki memurlar adli kolluk yetkisi ile donatılmış oluyor.

Müsteşar, Gümrük Muhafaza Teşkilatı içinde Kaçakçılık ve İstihbarat Birimi kuracaklarını, bu birimde görevlendirilecek memurların dinleme yetkisini kullanacaklarını belirtmiş.

Dinleme işlemi savcılıkların kontrolü altında yapılacakmış ve yasa çıktığında, buna yönelik teknik cihazlar en kısa sürede alınacakmış.

Aslında insan bu haberi okuyunca, "Vergi kaçakçılarını yakalamak için Maliye Bakanlığı bürokratlarının neyi eksik, onlar da vergi kaçakçılıklarını önlemek için dinleme yapabilmeli" diye düşünüyor.

Tabii Türkiye'deki en büyük sorunlardan birinin çarpık kentleşme ve kaçak yapılaşma olduğu düşünülürse, imar yolsuzluklarını önlemek ve cezalandırmak için Belediye memurlarının da dinleme yetkisine sahip olması gerektiği hemen ortaya çıkar.

Velhasıl, vatandaşın dinlenmesini gerektiren o kadar çok alan var ki, şuna kısaca, "Kamu görevlisi dinler, vatandaş ona göre konuşsun" desek diyorum.

Diyorum ve sonra da kendimden utanıyorum; çünkü Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Yanlış işiniz, yasal olmayan işiniz yoksa, dinlenmekten korkmayın, istediğiniz kadar konuşun'" diyerek bu ilkeyi benden çok önce dile getirmişti.

Yeni yılda bütün okurlarıma ve bu sitenin izleyicilerine hayırlı dinlemeler ve hayırlı dinlenmeler dilerim!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional