Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

26 Ocak 2009

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ergenekon İçin Destek İstiyor...

Adı Emniyetin yardımıyla medya tarafından konulan "Ergenekon"da işler iyice karıştı...

Aslında artık iki Ergenekon var:

Birinci Ergenekon, süren dava...

İkinci Ergenekon, süren soruşturma...

Süren soruşturmada da pek çok "dalga! var."

Dava ile soruşturmanın birbirine koşut gidip gitmediğini bilmiyoruz.

Sadece bildiğimiz bir şey, son gözaltına alınanlardan bir bölümünün yargıç önüne çıkarılmadan, bir bölümünün ise yargıç tarafından serbest bırakılmış olması...

Bu arada senelerce toprak altında gömülü olduğu iddia edilen pırıl pırıl silahların, gözaltına alınanların evlerinde bulunduğu iddia edilen ama sanıkların kendilerine ait olduğunu inkar ettikleri krokilere göre yapılan kazılarla ortaya çıkarılması soruşturmaya bambaşka bir boyut kattı.

Soruşturmanın hangi yöne gideceği, Susurluk ekseninde mi, yoksa darbe girişimlerine doğru mu yol alacağı, yedi aydır hazırlanmayan ikinci iddianame açıklandıktan sonra (belki) ortaya çıkacak.

Bu sırada yedi önemli gelişme daha oldu:

Birinci olarak soruşturma kapsamında eski Cumhuriyet Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun evinde arama yapıldı, eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç gözaltına alındı.

İkinci olarak, aynı gün Genelkurmay Başkanı, Başbakan, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı arasında olağanüstü bir görüşme trafiği yaşandı.

Üçüncü olarak, Cumhurbaşkanlığında bir araya gelen Yüksek Yargı organları temsilcileriyle Hükümet bir ortak toplantı yaptı ve toplantıdan "usul hukukuna uygun davranılması, suçluluğu kanıtlanana kadar herkesin masum olduğu karinesine dikkat edilmesi" uyarısı çıktı.

Dördüncü olarak, son dalgada soruşturma kapsamında muvazzaf subay ve polislerle birlikte Yalçın Küçük ve Erkan Göksel gibi araştırmacı-yazarlar da gözaltına alındı.

Beşinci olarak, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz, emniyette Fethullahçıların egemen olduğunu belirtti.

Altıncı olarak, Fethullahçı yazar ve yorumcular, Ergenekon soruşturmasının ardında Amerika'nın olduğunu söyleyip yazmaya başladılar.

Yedinci ve son olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon denilen bu dava ve soruşturma konusunda sivil toplum kuruluşlarından destek istedi.

Bütün bunların ardında yatan eğilimleri ilerde daha açık seçik görürüz.

Şimdilik sadece bu davanın "savcılığına" soyunan Recep Tayyip Erdogan'ın, toplumdan yeterli desteği görmemesi üzerine "sivil toplum düğmesine" bastığına dikkat çekmekle yetinelim.

Bakalım hangi sivil toplum kuruluşları Başbakan'ın ardında saf tutacak...


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional