Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

6 Şubat 2006

AKP iktidarı Gırtlağına Kadar Yolsuzluğa ve Şaibeye Battı.

Başbakan'ın mal varlığını açıklaması konusundaki polemikler, Maliye Bakanı Unakıtan'ın yasa dışı villa inşaatları ve bu çerçevede yapılan imar planı değişiklikleriyle örtüşürken, ortaya bir de evlat Unakıtan'ın pastörize yumurta bunalımı çıktı.

Tabii bu durum, yine evlat Unakıtan'ın bir zamanlar Türkiye'nin gereksinme duyduğu miktarların çok üstünde mısır ithal edip Toprak Mahsulleri Ofisi'ne sattığı iddialarını da anımsatınca, iş katmerlendi.

AKP'nin, iktidar olduğundan beri kendine yakın sermayeye destek verdiği, hatta bazen bunu serbest rekabet koşullarını zorlayarak yaptığı bir sır değil.

Yine AKP iktidarında çıkarılan mali aflar ile, Meclis'e, hakkındaki evrak sahtekarlığı veya yolsuzluk iddialarıyla birlikte giren politikacıların (ki aralarında Unakıtan da vardır) bu yargılanmalardan kurtarıldıkları kayıtlara geçmiş bir olgu.

Derken bir zamanlar yoksul bir ailenin evladı olduğunu kendi anlatan Başbakan'ın bugünkü serveti gündeme geldi.

Aslında bu yeni bir olay değildi; Başbakan'ın İstanbul Belediye Başkanlığı sırasında da bu söylentiler kamuoyunu uzun bir süre meşgul etmişti.

Bu kez, doğrudan doğruya Unakıtan'ın CHP'ye ve Deniz Baykal'a yönelttiği iddia edilen suçlamalar dolayısıyla gündeme geldi.

Üstelik bu olayı manşetlerine taşıyan gazete iktidara yakın Yeni Şafak idi.

(Başka gazetelere yönelik eleştiriler için özel sayfa açmış olan Yeni Şafak bu olayda büyük bir darbe yedi, muhabiri, genel yayın yönetmeni ve iktidar arasında sıkıştı kaldı, bir çok çelişkili tavır sergiledi ve inandırıcılığı büyük ölçüde zedelendi.)

Sonuç olarak Başbakan bugünkü servetinin hesabını vermek istemeyen (belki de veremeyecek olduğu düşünülen) bir duruma düştü.

Tabii bu karmaşık ve üst üste gelen yolsuzluk ve şaibe iddialarına ek olarak, zaten uzun bir süreden beri kamuoyunda eleştirilen "özelleştirilmelerdeki" keyfilik iddiaları, bazı ihalelerin iptali ile yeniden gündeme gelince, artık AKP'nin savunulacak bir tarafı kalmadı.

Bu arada seçim öncesi, AKP'nin milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıracağı sözünü vermiş olması ama çeşitli anımsatmalara ve baskılara karşın bu sözünü yerine getirmekten kaçınması, üzerindeki yolsuzluk iddialarının yarattığı yıpranmayı daha da arttırdı.

Unutmayalım ki bu seçmen kitlesi 2002 seçimlerinde ANAP ve DYP gibi orta sağ partileri yolsuzluk iddiaları nedeniyle meclis dışı bırakmıştı.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional