Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

17 Nisan 2006

Başbakan Rejimle Kavgasını Açıkladı

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Harp Akademileri'nde yaptığı konuşmada irtica tehdidine dikkat çekmesinin ne denli haklı olduğu, Başbakan'ın yanıtı ile ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı, irticanın, eğitime, adalete sızmakta olduğunu belirterek, bu uyarısının, "sonsuz özgürlük güvencesine sahip olan inançlarla" ilgili olmadığını, sadece inanç adına kamu yönetimini etkilemenin tehlikelerine işaret ettiğini belirtmişti.

Başbakan, Cumhurbaşkanı'na yanıt niteliği taşıyan konuşmasında, "Dindarlara siyaseti mi yasaklıyorsunuz" diyerek, Cumhurbaşkanı'nın uyarılarının hedefinin kendisi olduğunu bir anlamda itiraf etmiş oldu.

Aynı Başbakan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne, türban kararı için "Ulemaya sormalıydınız", Danıştay'a da "Bu senin işin değil, Diyanet'in işi" diyerek, kamu alanındaki işlevlerin üzerindeki din baskısını açıkça dile getirmişti.

Laiklik anlayışını ise "Devlet laik olur, birey laik olamaz" diyerek belirten ve böylece laiklik anlayışı ile dini inançları birbirine rakip gören ve gösteren Başbakan, artık rejimle olan çatışmasını iyice açığa vurmuş bulunuyor.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional