Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

8 Ağustos 2005

Avrupa Birliği Türkiye'den Vazgeçebilir mi?

Türkiye nihayet, Gümrük Birliği'ni, aralarında Kıbrıs Rum Kesimi'nin de bulunduğu, yeni katılan on üyeyi kapsayacak biçimde genişleten ek protokolü imzaladı.

Arkadan da bu imzanın Kıbrıs Rum Kesimi'ni bağımsız bir devlet olarak tanıma anlamına gelmediğini açıklayan bir bildiri yayınladı.

Avrupa Birliği, büyük bir yanlış yaparak, bölünmüş Kıbrıs'ı bağımsız tek bir devlet olarak kabul etmiş ve Kıbrıs Rum Kesimi'ni de (Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Annan'ın adayı birleştirme planına "hayır" demesine karşın) bu devletin tek temsilcisi kimliğiyle üyeliğe almıştı.

Tabii bu süreç Avrupa'nın cici çocuğu Yunanistan'ın çabalarıyla gerçekleşmişti.

Zaten Kıbrıslı Rumlar, arkasına Avrupa Birliği'ni almış olan Yunanistan'a güvendikleri için Annan Planı'na "hayır" demişlerdi.

Yunanistan, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklerken, Türkiye üzerine AB aracılığı ile baskı yapacağını hesaplıyordu.

Şimdi işler iyice çığırından çıktı: Kıbrıs Rumları, Türkiye'nin girmek istediği Avrupa Birliği'nin eşit ve bağımsız üyesi oldu.

Uluslar arası platformlarda Türkiye üzerine baskı kurmanın tek aracı AB olarak görülüyor.

Bu nedenledir ki AB, üyelik sürecinden bağımsız olarak, Türkiye'nin Avrupa değerlerine demir atmış bir biçimde tutulmasını öngörüyor.

Şimdi soralım:

Türkiye "Artık bıçak kemiğe dayandı, Kıbrıs Rumlarına limanlarımı ve hava alanlarımı açarsam, Kıbrıs Türkleri yok olur" diyerek, AB'ye rest çekerse ne olur?

Tabii Türkiye'nin böyle bir rest çekip çekemeyeceği bir yana, böyle bir tavır ile karşılaşırsa AB'nin tutumu ne olur diye merak ediyorum.

Bence Türkiye'yi kaybetmeyi kolay kolay göze alamaz.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional