Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

3 Ekim 2005

Başbakan Eğitimde Kavramları Saptırıyor.

AKP'in YÖK; İmam-Hatipler ve türban konularındaki ısrarı sürüyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan bir yandan YÖK'ü, üniversitelerde iyi eğitim yapılmadığı için eleştiriyor, öte yandan, üniversitelerin atamalarına engel getiriyor.

İmam-Hatip liseleri konusundaki ısrarı ise tam bir saptırma örneği.

Cuma günü Çorum'da vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, "Düz lise, meslek lisesi gibi ayrımlara asla tahammülümüz yok. Gün ola harman ola, bunlar ortadan kalkacak." demiş.

Oysa bütün dünyada düz liselerle meslek liseleri farklı amaçlara yönelir ve bu nedenle de her alanda ve her konuda farklı muamele görür.

Başbakan'ın ne demek istediği, "Meslek lisesi" terime yerine "İmam-Hatip lisesi" terimi konursa, daha iyi anlaşılır.

Bir yandan İmam-Hatip ve İlahiyat mezunlarına, öğretmenlik atamalarında ve yükseltmelerde çeşitli ayrıcalıklar tanıyacaksınız, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, devletin öteki kadrolarına yatay geçiş olanağı vereceksiniz ve devlet kadrolarını dinci eğitim almış memurlarla dolduracaksınız, öte yandan, üniversiteye girişte, İmam-Hatiplere, öteki liselerle eşit olanaklar isteyeceksiniz.

Sanıyorum, Başbakan, Türk kamuoyunun anlayışını biraz fazla zorluyor; bu cesareti ise "tabanındaki çekirdek radikal İslamcı" seçmenlerden alıyor.

Ama seçmen desteği ne olursa olsun, gerçeklerin ve eğitim gereklerinin saptırılması üzerine bir politika inşa edilemeyeceğini o da öğrenecek.

İnşallah bu öğrenme süreci Türkiye'ye çok pahalıya mal olmaz.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional