Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

31 Ocak 2005

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün liderlik tartışması başlatmasının ardından, bu tartışmayı kendi lehine durdurmak isteyen Genel Başkan Deniz Baykal'ın baskın biçiminde çağırdığı olağanüstü CHP kurultayı 29-30 Ocak tarihleri arasında yapıldı.

Deniz Baykal yeniden genel başkan seçildi ama ne yazık ki bu kurultayda yaşananlar, özellikle de anti-demokratik hava ve kaba kuvvet kullanılması, Cumhuriyet Halk Partisi'nin kamuoyunda yeniden puan kaybetmesine yol açtı.

Öyle anlaşılıyor ki, CHP'deki içine kapanma ve toplumdan kopuk siyaset dönemi, parti içi kavgalar dolayısıyla artık bugüne kadar geldiği biçimde süremeyecek; parti şu ya da bu biçimde yeni oluşumlara gebe.

Bu "yeni oluşumlar" aşamasında yaşananlar ve yaşanacaklar ya CHP'nin yeniden siyaset sahnesindeki etkili yerini almasını sağlayacak ya da bu parti tarihin karanlıklarında yitip gidecek.

Sorun Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün genel başkan adayı olması sorunu değil, CHP'nin oligarşik bir yapı ve totaliter bir liderlik anlayışı ile toplumdan gittikçe kopması ve bu sorunları aşmak için gerekli olan kendini yenileyecek mekanizmaları işletememesi sorunudur.

Hem parti içi demokrasi hem de toplumla iletişim sorunları, ideolojik ve yönetimsel-yapısal çıkmazları aşacak bir biçimde çözülmediği takdirde CHP'nin tarihin karanlıklarına gömülmesi kaçınılmaz olacaktır.

Deniz Baykal'ın yeniden genel başkan seçilmesi olayını, "Baykal kazandı gibi görünüyor ama aslında parti ile birlikte kaybediyor" biçiminde özetleyebiliriz.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional