Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

7 Haziran 2004

AKP iktidarı, yerel seçimler sonrası planladığı büyük dönüşüm projesini uygulamaya koyunca, özellikle YÖK ve İmam-Hatipler konusundaki görüşleri nedeniyle, beklendiğinden daha çabuk ve daha yaygın tepkiler aldı.

Dışardan ve özellikle ABD'den de destek alan, demokratik rejimi, demokrasinin şemsiyesi altında "Ilımlı İslam"a dönüştürme projesinin ilk hedefi laiklik ve laik eğitimdi. İktidarın bu konudaki projeleri en azından "şimdilik" kaydıyla durdurulmuş görünüyor.

Tabii bu "geri duruşun" altında kendilerinin açıkça ifade ettikleri bir "kararlılık" var: Yani uygun zaman beklenecek.

Ama bu arada iktidarın rejime karşı duruşu da toplumda daha iyi anlaşılıyor. Örneğin TÜSİAD, yavaş yavaş, temsil ettiği sınıfın demokratik rejime bağlılığını ifade etmeye başladı.

Son derece sağlıklı olan bu tutum, hiç kuşku yok ki, bir süre sonra, varlıklarını demokratik rejime borçlu olan öteki sınıflar ve kesimlerce de desteklenecek.

Bu arada "Ilımlı İslam" konusundaki dış destek de özellikle Avrupa Birliği açısından yavaş yavaş azalma eğilimine girdi.:

Türkiye Cumhuriyeti'nin laik ve demokratik kimliği uluslar arası platformlarda da öne çıkıyor. Zaten Avrupa Birliği bakımından başka bir seçenek de söz konusu olamazdı.

Bu durumun iktidar ile AB arasındaki ilişkilerde ilerde bir ayrışmayı gündeme getirmesi de beklenebilir.

Öte yandan ABD'nin Türkiye'yi "Büyük Orta Doğu Projesi" kapsamında, İslam Alemi'ne karşı silahlı bir güç olarak kullanmak istemesi, çelişkileri daha da keskinleştirecektir.

Türkiye'deki iç ve dış çelişkiler ortaya çıktıkça, demokrasi güçlenecek, dış sorunlar daha kolay çözülecek, ama AKP iktidarının işi gittikçe güçleşecektir.

Bilmiyorum AKP'nin bu iç ve dış çelişkileri algılayabilecek ve bunalım dönemlerindeki sorunları çözebilecek kadroları var mı?


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional