Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

12 Temmuz 2004

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın yeniden türban konusunu gündeme getirmesi ve hem yasalara hem de Anayasa'ya karşı, yani uygulanması olanaksız olan bazı önerileri kamuoyuna açıklaması ve seçmenden destek istemesi ne anlama geliyor?

Çünkü geniş kitleleri yasalara ve Anayasa'ya karşı eyleme çağırmak, istikrarı bozacağı için, en başta bizzat iktidarı yıpratan bir sonuç verir.

Başbakan'ın bu riski bile bile böyle bir yönteme başvurmasının altında hangi hesap yatıyor olabilir?

Birinci olasılık, Başbakan'ın bu işin riskini iyi hesaplayamamış ve Türk siyasetinin klasik ayak oyunlarından biri olan "Seçmene selam, iktidara devam" anlayışı içinde, büyük bir yanlış yapmış olmasıdır.

Erbakan'ın Başbakanlığı sırasında "Taksim'e cami" ve "Rektörler türbana selam duracak" sloganları ile yitirilen zaman ve siyasal prestij düşünülürse, dinci eğilimli politikacılarımızın zaman zaman böyle büyük hatalar yaptıklarını anımsarız.

Bir de buna "seçmene selam" anlayışı eklenirse, Başbakan'ın boş bulunup, eski ideolojik ve siyasal alışkanlıklarının etkisiyle, kendisine büyük zarar verecek böyle bir oyunun içine girmiş olması hiç de uzak bir olasılık olarak görünmez.

İkinci olasılık, Başbakan'ın Türkiye'deki üniversitelerde uygulanan türban yasağını onaylayan AİHM kararından çok rahatsız olarak, AB'ye karşı bir tavır alması ve bu tavrının toplumun bazı kesimlerince desteklendiği mesajını AB'ye vermek istemesi olabilir.

Eğer bu olasılık geçerliyse, AKP iktidarının, laiklik gibi devletin temelini oluşturan bir konuda hem devletin temel bir ilkesine hem de bu ilkeyi destekleyen AB'ye ters düşmeyi göze alarak kendi özel gündemini uygulamaya devam edeceği çıkarsaması yapılabilir.

Böylece, AB'yi, askerlerin siyasetteki ağırlığını azaltmak konusunda kullanmış olan AKP iktidarının, artık bu amacını gerçekleştirdikten sonra, yavaş yavaş AB'den uzaklaşmaya başlaması beklenebilir.

Hangi olasılık geçerli olursa olsun, Recep Tayip Erdoğan'ın türban olayını tırmandırarak ulaşacağı sonuç, kendi iktidarının güç durumda kalması ve zayıflaması olacaktır.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional