Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

9 Haziran 2003

Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerini yeniden düzenlemesinin zamanı geldi kanısındayım.

Önce, Irak ve Kuzey Irak konusu ele alınmalı, Türkiye Kuzey Irak'taki Kürt oluşumuna bugüne kadar verdiği ama ilan etmediği desteği resmiyete dönüştürmelidir. Bugüne kadar, Amerikalılarla birlikte oradaki oluşuma verilen destek artık resmen açıklanmalı ve Kuzey Irak'taki Kürt oluşumu ile dostça ilişkiler kurulmalıdır. Tabii bunun ön koşulu, Türkiye'deki terör hareketlerinin önlenmesinde yapılacak olan işbirliğidir.

Aynı yaklaşım Irak'ta komşumuz olan Amerika Birleşik Devletleri ile de gerçekleştirilmeli, Türkiye'deki terör hareketlerinin önlenmesi önkoşuluna bağlı olarak Amerika ile komşuluk ilişkileri bu bağlamda yeniden ele alınmalıdır.

Bu çerçevede Ermenistan ile de ilişkilerimiz ekonomik bir temele oturtulmalı, Türkiye'deki terörün önlenmesi önkoşuluna bağlı olarak, komşumuz Ermenistan ile ve ilave olarak dünyadaki Ermeni diasporası ile ilişkiler sıkı bir işbirliği çerçevesinde ele alınmalıdır.

Aynı yaklaşımların Suriye, İran ve Yunanistan ile ilişkilerimizde de ön plana çıkarılmasının Türkiye'nin gelecekteki selameti bakımından önemli olduğunu düşünüyorum.

Rusya ile olan ilişkilerimiz ise başlı başına ayrı bir konudur. Türkiye'nin bölgesel bir güç olması, bence doğrudan doğruya Rusya ile olan ilişkilerin geliştirilmesine bağlı görünmektedir.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional