Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

5 Mayıs 2003

Bugünkü siyasal iktidarın en büyük talihsizliği, şu anda görünür bir siyasal seçeneğinin olmayışı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin başarısız muhalefeti, hem iktidar hem de muhalefet partilerinin aynı anda ve aynı oranda yıpranmalarına yol açıyor. Herhalde iktidar yıpranırken muhalefetin de yıprandığı bir başka demokrasi örneği pek yok.

Bu durum AKP iktidarının yanlışlarının doğrudan rejim bunalımına dönüşmesine yol açıyor. Görünür gelecekte bir seçeneğinin olmaması bu iktidarın her yanlışının rejimi tehdit eden bir gelişme biçiminde algılanmasına neden oluyor.

Tabii ne denli dikkatli davranırsa davransın, AKP de bu seçeneksizlikten doğan "rejim tartışmalarına" çanak tutuyor.

Bunun en son örneği durup dururken çıkarılan 23 Nisan kutlamaları bunalımı oldu.

Türkiye bütün sorunlarını bir yana bırakıp, "türban" sorununu tartışmaya döndü yeniden.

Buradaki ince nokta seçmenlerin "türban" olayını, kendi yaşam biçimlerine karşı girişilen baskıcı bir yaklaşımın simgesi olarak algılaması.

Yani AKP'nin ve Saadet Partisi'nin militan kadroları dışındaki geniş seçmen kitleleri "türban" olayını, bir özgürlük olayı olarak değil, tam tersine kendi özgürlüklerine olası bir müdahalenin simgesi olarak algılıyor.

CHP'de bu konuda suskunluğunu ve hatta (konuyu gündeme getirmeyerek, çözümü zaman içine yaymak biçimindeki) AKP'nin genel stratejisine verdiği desteğini sürdürdükçe, seçmen kendini sahipsiz hissediyor.

CHP'nin bu genel yaklaşımı içinde sadece 23 Nisan bunalımı çerçevesinde konulan tavrı da seçmen samimi ve yeterli bulmuyor.

Bugün yapılan araştırmalar, Türkiye'deki seçmenlerin öteki ülkelere göre en mutsuz ve gelecekten en umutsuz kişiler olduğunu gösteriyor.

Bir de bunun üzerine, seçmenin günlük sorunları açısından hiçbir işlevsel anlamı olmayan bir "Başkanlık tartışması" gelince, seçmen hem iktidardan hem de siyasetten iyice kopuyor.

Bugünkü siyasetin sorunu hem rejime karşı sorumluluk taşıyan bir iktidarın hem de geleceğe ilişkin umut veren sorumlu bir muhalefetin yokluğudur.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional