Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

27 Ekim 2003

Türkiye "Soğuk Savaş" döneminden kalan ve artık gerekliliğini yitirmiş olan "Anti-komünist" politikaların uzantılarını tartışarak boşuna vakit kaybediyor:

Gerek bir Soğuk Savaş darbesi niteliği taşıyan 12 Eylül'ün kurduğu milliyetçi-mukaddesatçı YÖK, gerekse, 1970'li yıllarda kuruluşları özellikle hızlanan İmam-Hatip okulları üzerindeki tartışma, artık günümüzdeki dünya konjonktürü açısından önemini yitirmiş konular.

Tabii Sovyetler yıkıldıktan sonra, önemini yitiren "Anti-komünist" politikalar değişince, YÖK de nitelik değiştirdi. Eski "Milliyetçi-mukaddesatçı" kimliğinden sıyrıldı, çünkü buna gerek kalmamıştı.

Ama üniversitelere doldurulan niteliksiz ve yeteneksiz "dinci-milliyetçi" kimlikleri ağır basan öğretim personeli hala üniversiteler içinde varlıklarını sürdürüyor.

Dolayısıyla, YÖK'ün otoriter kimliği tartışılırken, yeniden bilimsel bir değerlendirme ve ayıklama yapılmadan doğrudan demokrasiye dönüş, üniversitelerin yeniden dinci-milliyetçi görüşlerin pençesine düşmesine yol açar. Bu konuda çok dikkatli davranmak gerekir.

İmam-Hatip okulları da aynı bağlamda, Sovyetlerin çöküşünden sonra "Anti-komünizm" çerçevesindeki işlevlerini yitirdiler. Bunları yeniden canlandırmaya çalışmak tarih içinde yerini şaşırmış bir çaba olarak görünüyor.

Mevcut iktidar, bu "Soğuk Savaş" artığı politikalar üzerinde toplumda gerginlik yaratmak yerine, Avrupa Birliği'nin hedefleri doğrultusundaki çabalara ağırlık verse çok daha akıllıca davranmış olur.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional