Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

21 Nisan 2003

Irak savaşı ve Kıbrıs-AB ilişkileri dolayısıyla tümüyle dışa çevrilmiş olan gözler, bu olayların hızlarının biraz kesilmesiyle içe döndü.

İçe bakıldığında ise, AKP iktidarının tam gaz kadrolaştığı manzarası ile karşılaştı kamuoyu.

Gerek Milli Eğitim ve Adalet Bakanlıklarında yapılanlar, gerekse TRT, Diyanet İşleri, Hazine Müsteşarlığı gibi kurumlardaki atamalar, AKP'nin devleti bütünüyle ele geçirerek, kendi kadrolarına peşkeş çektiğini ortaya koyuyor.

AKP yöneticileri, "Bunda ne var, bütün değişen iktidarlar kendilerine yakın bürokratik kadroları göreve getirmezler mi" diye yanıt veriyorlar bu kadrolaşma iddialarına.

Aslında ilk bakışta söyledikleri doğru gibi gelebilir insana: Gerçekten de, her iktidar değiştiğinde, Türkiye'de bürokratik kadrolar da büyük ölçüde değişir.

Fakat bu kez durum biraz farklı: AKP'nin şeriatçı geçmişinden gelen güvensizlik, kamuoyunda egemen.

Konu sadece AKP'nin kendine yakın kişileri göreve getirmesi değil, Demokratik Cumhuriyetin temellerinin tehlikeye girmesi.

1970'li yılların ortalarında iktidara gelen Birinci ve İkinci Milliyetçi Cephe hükümetleri de devlete el koymuşlardı. O sıralarda "Ne var bunda" diyenler, (bırakın o dönemde terör ve şiddeti tırmandıran siyasal uygulamaları) bugünkü iktidarı, yani 3 Kasım 2002'de AKP'nin tek başına iktidar olduğu seçimleri, o dönemdeki hükümetlerin başlattıkları süreçlerin belirlediğini anımsasınlar:

Tabii bu süreçler içindeki en önemli değişim Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki uygulamalardan kaynaklanıyor.

Korkarım, bugünkü AKP iktidarının uygulamaları da Türkiye'nin yirmibeş-otuz yıl sonraki yapısını ipotek altına alan eylemler olarak karşımıza çıkacaktır gelecekte.

Dünya'da Siyasal İslam gerilerken, Türkiye'de, devletin yeniden Siyasal İslam inancına uygun biçimde değiştirilmesi, Türkiye'yi çağdaş dünyadan koparacak bir eğilim gibi görünüyor.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional