Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

16 Hazirran 2003

Türkiye'de siyaset ısınıyor. Hükümetin Uzan grubunun elinde bulunan Çukurova ve Kepez elektrik şirketlerine el koyması ve Cem Uzan'ın Genç Parti lideri olarak partisinin Bursa mitinginde bu uygulamaya alışılmışın dışında çok sert bir yanıt vermesi bu ısınmanın ilk işaretleri.

Uzan grubunun hukuğu ve kuralları pek umursamadığı bilinen bir gerçek. Fakat bu son olayda hukuk ne denli geçerli, siyaset ne denli egemen, bunu kestirmek çok olanaklı değil.

Ayrıca AKP'nin Uzan grubuna karşı tavır alması hiç kuşkusuz bu grubu güçlendirecek ve zaten CHP'nin önünde görünen Genç Parti'yi iktidarın temel seçeneği olarak, ana muhalefet partisi konumuna getirecek.

AKP'nin, bir yandan hükümette ve devlette kadrolaşma çabaları sürerken, öte yandan bu şekilde bir tasarrufta bulunması, siyasette bundan sonra önemli gelişmelerin olacağını gösteriyor.

Acaba Türkiye'de hukuk ve siyaset ve bu arada medya yeniden yapılanabilecek mi, yoksa AKP, bugüne kadar bütün iktidarların yaptığı gibi kendi yandaşlarını palazlandırırken, karşıtlarını zora mı koşacak?

Bu oluşumlarda CHP nerede? Ne zaman AKP'nin kuyrukçuluğundan kurtulacak veciddi bir muhalefet olacak?