Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

14 Temmuz 2003

Bush yönetiminin hem makro hem de mikro düzeydeki yanlış istihbaratı ve bu yanlış istihbarata dayalı yanlış değerlendirmeleri Türk-Amerikan ilişkilerini iyice zora soktu.

Önce, ordunun Irak olayındaki tutumunu yanlış değerlendirdiler. Bütünüyle AKP iktidarının iki taraflı oyunu sonunda Meclis'ten geçmeyen ikinci tezkerenin faturasını yanlış olarak silahlı kuvvetlere çıkardılar.

Şimdi de Kuzey Irak'taki Türk kuvvetlerinin eylemleri ve niyetleri konusundaki yanlış istihbarat, Türk ve Amerikan ordularını karşı karşıya getirdi.

Peki Amerikalılar bu yanlış istihbarat hatasını nasıl yapıyorlar?

Sanıyorum birinci neden AKP'li politikacıların "başarılı" çalışmaları. Hem kendi tabanlarını memnun etmek için Amerikan karşıtı bir politika izliyor, hem de bunun bedelini, kendi dışlarındaki güçlere fatura ediyorlar.

İkinci neden, Amerikalıların, politikacılar dışındaki açık istihbarat kaynakları gibi görünüyor. İkinci Cumhuriyetçi, yani AKP'ye destek veren, laikliği önemsemeyen ve ordu düşmanlığı yapan yazar ve gazetecilerin düşüncelerini "gerçek kamuoyunun" fikirleri gibi algılıyorlar.

Üçüncü ve belki de en önemli neden, istihbaratlarını, kendi önyargıları doğrultusunda alıyor ve yorumluyorlar. Yani daha işin başında, kendi kendilerini aldatıyorlar. Yani önceden bazı yargılar verip, bazı kararlar alıyor, sonradan bunlara uygun istihbarat üretiyorlar; aynen Irak'ta bir türlü bulanamayan "kitle imha silahları" konusunda olduğu gibi. Sanıyorum, Kuzey Irak'ta Türk askerlerinin göz altına alınması olayı, daha çok bu üçüncü öge ile ilgili.

Bush yönetiminin bir an önce, hem makro, hem de mikro plandaki istihbarat eylemlerini dikkatle gözden geçirip düzeltmesi gerekiyor; yoksa Türk-Amerikan ilişkileri bir daha düzelmeyecek biçimde yara alabilir.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional