Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

30 Eylül 2002

Washington Post gazetesi ve başka bazı ciddi kaynaklara göre, bugünlerde, Amerika Birleşik Devletleri'nin dış politikasında, bütün dünyayı etkileyecek çok önemli iki değişiklik yaşanıyor:

Birinci değişiklik, "unilateralism" diye nitelenebilecek olan, Amerika'nın dünyadaki sorun alanlarına tek taraflı müdahalesi görüşünün güçlenmesi.

Bu görüşe göre eskiden, askeri müdahaleler için Birleşmiş Milletlere, NATO'ya veya en azından müttefiklerine danışan, olanaklı ise uluslararası örgütlerden bu konuda kendisini destekleyen kararlar çıkartmaya çalışan Amerika Birleşik Devletleri, artık ulusal çıkarlarının gerektirdiği hallerde, hiç destek bulamasa da tek başına eyleme geçmeye kararlı.

İkinci önemli değişiklik ise, "ön alma" diye nitelenebilir.

Buna göre potansiyel tehdit durumlarında Amerika Birleşik Devletleri, düşmanları harekete geçmeseler bile, onlardan önce davranıp, bir hareketi daha başlamadan yok etmeye kararlı.

Bu iki ilke birarada, Amerika'nın, dünya imparatorluğunu pekiştirmek ve geliştirmek için daha aktif bir askeri politika izleyeceğinin kanıtları olarak düşünülebilir.

Her iki ilkenin, tam Irak harekatı öncesinde iyice telaffuz edilmeye başlaması da ayrıca çok ilginç.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional