Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

2 Eylül 2002

Ne Bülent Ecevit'in başbakanlığı, ne Kemal Derviş, ne de IMF'nin bankalar sistemine getirmek istediği yeni düzen etkili olabildi.

Türkiye'deki kirlenme bütün hızıyla sürüyor.

Transperancy International örgütünün yayımladığı Yolsuzluk Algılama Endeksi'ne göre, Türkiye, rüşvet ve benzeri olayların oluşturduğu kirlilikte, başarıyla, geçen yıla göre on sıralık bir atlama yaparak, 64'üncülüğe sıçradı.

102 ülkeyi kapsayan listede, Türkiye'nin yeri geçen yıl, 3.6 puanla 54'üncü sıradaydı. Bu yıl puanı 3.2'ye düşen Türkiye 64'üncü sıraya yükseldi!

Transperancy International'in endeksine göre, ülkelere, temizlik açısından, 10 üzerinden puan veriliyor.

En temiz ülke, 9.7 puanla Finlandiya olarak görünüyor. Amerika Birleşik Devletleri, 7.7 puanla 16'ıncı sırada yer alıyor.

Türkiye'nin yıllara göre puanları ve sıralamadaki yeri şöyle:

YILLARPUANLARSIRALAMA
1995 4.10 puan 27'inci sıra
1996 3.54 puan 33'üncü sıra
1997 3.21 puan 38'inci sıra
1998 3.40 puan 54'üncü sıra
1999 3.60 puan 54'üncü sıra
2000 3.80 puan 50'inci sıra
2001 3.60 puan 54'üncü sıra
2002 3.20 puan 64'üncü sıra

Transparency International bu puanlamaları, her ülkedeki yabancı yatarımcılara uyguladağı anketler sonucunda belirliyor.

Türkiye'deki temsilcisi Saydamlık Hareketi Derneği.

Derneğin başkanı Erciş Kurtuluş, yaptığı basın toplantısında Türkiye'nin puanındaki düşüşte "Son yıllarda siyasi parti liderlerinin yolsuzlukla savaşmayı hedefleyen siyasetçi, bürokrat, savcı ve yargıçları korumak yerine onları cezalandırma gibi bir tutumu tercih etmelerinin ve yolsuzluk olaylarına karışan üst düzey bürokratları korumak için her türlü çabayı göstermelerinin" temel etken olduğun söylemiş.

Sıralamaya göe Botswana, Namibya gibi Afrika ülkeleri, Kolombiya gibi uyuşturucu ticareti ile ünlü bir ülke, Dominik, Etiopya, Mısır ve El Salvador gibi ülkeler bile Türkiye'den daha temiz görünüyor.

Tayland, Türkiye ile aynı sırada.

En son sıradaki beş ülke ise, Angola, Madagaskar, Paraguay, Niijerya ve Bangladeş.

Türkiye'de kısaca, rüşvet, yolsuzluk, hortumculuk ve benzeri adlarla anılan bu kirlenme bütün iktidarlara karşın sürüyor.

Soğuk Savaş döneminde "Komünizmle mücadele" adı altında gizlenen bu kirlenmeyi ört bas edecek başka mazeret de kalmadı artık.

Ama Türkiye'de politika, ülkeyi kurtarmak için değil, cep doldurmak için yapılmaya başlandığından beri, yani çok partili düzene geçildiğinden beri, bütün siyasal liderler yerel ve merkezi iktidardaki yolsuzluklara yeşil ışık yaptıklarından ve gecekondularda "yağma kültürü" ile yetişen halk bunu hem benimsediğinden hem de desteklediğinden dolayı, kirlenme Türkiye'deki siyasetin ayrılmaz bir kurumsal parçası olmuş görünüyor.

Siyasal tartışmalar, laik-şeriatçı, ulusalcı-bölücü çizgilerde yapılırken, politikacılar ceplerini doldurmayı sürdürüyorlar.

Herkesin yağmacı olduğu, kirlenmenin toplumun kendi yapısından kaynaklandığı bir düzende kurtuluşu, uluslararası ahlak kurallarında ve IMF gibi, Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşların etkilerinde arar olduk.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional