Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

25 Şubat 2002

İdam cezası kaldırılmalıdır.

Derhal ve kayıtsız koşulsuz.

Bu konuda daha önce Cumhuriyet’te Aydınlanma sütunumda bir-iki yazı yazmıştım. Meraklısı, İnternet sitemdeki arama motoruna "idam" sözcüğünü yazarak, bugüne dek yazdıklarıma bakabilir.

Bugün özellikle belirtmek istediğim nokta, idam cezasının Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli özelliklerinden biri olan "çağdaşlık" adına kaldırılması gerekliliğidir.

"Çağdaş devlet" hiç bir koşul altında vatandaşlarının canını almaz. Böylece "insanın önemini", "cinayet" davranışının ve tabii bu arada bütün terörist akımların insanlık dışı olduğunu da vurgulamış olur: Sadece sözle değil, aynı zamanda "hukukla ve eylemle".

Olayı güncel sorunların dışında, insanlık tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet anlayışı açısından ele almanın zorunluğu olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca unutmayalım ki, terörle başa çıkmanın bir yolu güçlü olmaksa, öteki yolu da "devletin" terörist eylemelere bile "idam cezası" uygulamadan yaklaşmasının o devlete hukuk, felsefe, ideoloji ve sosyal psikoloji (propaganda) açısından sağladığı avantajlardır.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional