Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

21 Ocak 2002

Ecevit'in Amerika gezisi parasal anlamda hiç bir somut sonuç vermedi. Yani doğrudan bir maddi kazanım yok. Siyasal olarak da öyle, somut herhangi bir kazanım yok. Doğru. Ama bu geziden çok çok önemli bazı sonuçların çıktığını görmek gerek:

1) Amerika Birleşik Devletleri, IMF ile olan ilişkilerinde, Türkiye'yi gözden çıkarmış değil. Tam tersine bu kez IMF modelinin başarılı olması için çaba harcayacak gibi görünüyor. Bunun somut açıdan ne anlama geleceğini gelecek günlerde göreceğiz.

2) Amerika Birleşik Devletleri Irak'ta ne yapacağını bilmiyor. Sadece bu gerçeğin ortaya çıkmış olması bile bence çok önemli bir sonuç. Böylece Türkiye, istemediği bir sürpriz ile karşı karşıya kalmaktan kurtulmuş oluyor. Belki önümüzdeki günlerde Amerika'nın Irak politikasını etkileme olanağı bile doğabilir. Tabii biz yeterince kararlı ve akılcı davranıp geçerli ve gerçekçi senaryolar üretebilirsek. (Bunun olmayacağını ben de biliyorum ama ne de olsa umut dünyası... Ya olursa...)

3) Yunanistan ile olan ilişkilerimizde, Amerika tarafsızlığını koruyor. Bu da iyi haber. Aksi halde, Kıbrıs, Ege gibi sorunlarda başımız fena halde belaya girebilirdi.

Sonuç olarak, öyle beklenmedik başarıların simgelendiği bir gezi değil Ecevit'in Amerika gezisi. Ama en azından Türkiye-A.B.D. ilişkilerinin daha kötüye gitmediğini göstermesi bakımından olumlu.

Kurtuluşu Amerika'da arayanlar için düş kırıklığı yaratmış olabilir. Ama unutmayalım ki, kurtuluş reçetesi bizim kendi elimizdedir.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional