Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

11 Kasım 2002

Seçim sonuçları piyasaları rahatlatmış görünüyor. Sanıyorum bu izlenimin iki temel kaynağı var:

Birinci olarak niteliği ne olursa olsun, sandıktan tek parti iktidarının çıkmış olması piyasaları rahatlattı. Çünkü iş sahipleri hem artık, Ankara'da bir iş takibi için kırk kapıyı çalmak ve belirsizliklerle boğuşmak yerine, tek bir muhatap bulacak, hem de işler kötüye gittiğinde sorumlu bir siyasal hedef ortada olacak, yani hesap sorulacak merci ya da kişiler belli.

İkinci kaynak ise kimsenin pek üzerinde durmadığı ama birinci kadar, belki de birincisinden bile önemli bir neden: Adalet ve Kalkınma Partisi'nin reddi miras ederek, siyasal islamcı geçmişinden ve görüşlerinden vazgeçtiğini belirtmesi, bu partinin köklerinin (Milli Görüş geleneği) geçmişte oluşturduğu Şeriat tehdidini hafifletmiş görünüyor.

Sanıyorum pek konuşulmasa ve üzerinde durulmasa da bu ikinci husus, en az birinci kadar, piyasaların rahatlamasında önemli bir rol oynadı.

Peki AKP gerçekten siyasal İslamcı görüşlerinden vazgeçti mi?

Bu sorunun yanıtını vermek zor. Çünkü bu partinin aldığı yüzde 34 oy oranının içinde yüzde 10-15 arası radikal İslamcı (yani Şeriatçı) görüşlere taban oluşturan bir kitle var. AKP son seçimde aldığı oyların yarısından az da olsa önemli bir bölümünü oluşturan bu kitlenin baskılarına direnebilecek mi?

AKP'nin laiklik karşıtı bir yaklaşımla derhal yasalara ve Anayasa'ya yöneleceğini sanmıyorum. Bu kendileri bakımından intihar olur. (Tabii son seçimlerde iktidarı oluşturan üç partinin yüzde 10 seçim barajını koruyarak intihar etmek gibi akıl dışı bir yola girmiş olduklarını, yani politikacıların her zaman akıllı davranmadıklarını unutmamak gerek.) Ama AKP, iktidara yerleşir yerleşmez, Milli Eğitim ve İçişleri uygulamalarında ve yeşil sermayaye yönelik desteklerinde, uzun vadeli sonuçlar veren temel politika değişikliklerine gidebilir. Bu türlü politika değişiklikleri ise, toplumsal ve ekonomik yapıyı uzun dönemde yine şeriat tehdidine açık hale getirir.

Bekleyip göreceğiz.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional