Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

31 Aralık 2001

Ünlü Amerikalı bilimadamı Noam Chomsky, benim de katıldığım CNN Türk'teki 5N 1K programında, Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtlarken, küreselleşmenin olumsuz etkilerinin demokratik katılımla önlenebileceğini söyledi.

Chomsky'e göre küreselleşme başka şey, çok uluslu şirketlerin egemenliği ise daha başka bir şey. Chomsky'in küreselleşme olgusuna çok olumsuz bakmadğı, bunu dünya üzerinde meydana gelen kaçınılmaz bir kültürel ve siyasal etkileşim artışı olarak gördüğü anlaşılıyor.

Gerek çok uluslu şirketlerin (Chomsky buna "corporate capital" diyor) gerekse küreselleşmenin olumsuz etkilerinin dengelenmesi için önerdiği yöntem, halkların ülke yönetimlerine demokratik ağırlıklarını koymaları.

Ayrıca Cüneyt Özdemir'in "Ülkenizin muhalif bir aydını olarak..." sözlerine, "Ben bir aydın olarak tabii ki öncelikle kendi ülkeme yönelik eleştiri yaparım ama, Sovyetler Birliği'ni daha da çok eleştirmiştim" diye bir yorum getirdi.

Chomsky, Türkiye ile Arjantin arasındaki farklar olarak da, Arjantin'in dış borcunun Türkiye'den daha çok olmasını ve sermayenin Arjantin'den büyük miktarlarda dışarı kaçmış bulunmasını belirtti. Türkiye'de patlama beklemediğini de sözlerine ekledi.

Bence en ilginç sözleri, küreselleşmenin ve uluslararası sermayenin olumsuz etkilerinin ancak halkların ülke yönetimlerine demokratik katılımları yoluyla önlenebileceğine ilişkin olanlardı. Ben de son kitabımda bu tezi savunduğum için onun bu sözlerini büyük bir memnuniyetle izledim.

Chomsky ile böyle bir konuşmayı gerçekleştirdikleri için de 5N 1K programının tüm sorumlulularını kutluyorum.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional