Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

13 Ağustos 2000

Hafta sonuna doğru medyamızda "bombası patlatılan", Erdal İnönü-Deniz Baykal buluşmasının iç yüzü, olayın basına yansıma, daha doğrusu "yansıtılma" biçiminden biraz daha değişik.

Görüşme isteği Deniz Baykal'dan geliyor ve öğretim üyesi olan bir ortak tanıdığın aracılığı ile Erdal İnönü'ye iletiliyor. Bu aracı, otomobiliyle, Erdal İnönü'yü alıyor ve Baykal'a götürüyor. Görüşme boyunca daha çok Deniz Baykal konuşuyor ve ısrarla bilinen görüşlerini yineliyor: Partisinin, genel başkanlığa ikinci gelişinden sonra, kendi liderliğinde çok geliştiğini, birinci parti olma yolunda göründüğünü, Erdal İnönü'nün de buna destek vermesi gerektiğini anlatıyor.

Söz sırası nihayet kendisine geldiğinde İnönü, kamuoyunda yeni bir sol parti kurulması yönünde bir istek bulunduğu izleniminde olduğunu belirtiyor. Baykal'ın, partisinin bugüne dek çok başarılı olduğunu ve birinci parti olma yolunda ilerlediğini düşündüğünü söylediğine işaret ediyor: Buna göre, kendisinin desteğine gerek olmadan da, CHP'nin yoluna devam edebileceğine Baykal'ın inandığı sonucunun ortaya çıktığını vurguluyor. Eski görüşlerinde ısrarlı gördüğü Baykal'a hiç bir destek işareti vermiyor.

Bu buluşmanın basına yansıtılmaması konusunda fikir birliğine varılarak konuşma sona eriyor.

Sonuç olarak, ne CHP'ye geri dönüş, ne de CHP çatısı altında bir bütünleşme söz konusu. Hele hele bazı Baykalcı köşe yazarlarının öne sürdüğü gibi Baykal'ın üçüncü bir lider için görevi bırakması asla gündemde değil.

Bence buluşmanın ve buluşmanın basına sızdırılmasının altında yatan esas güdü, Baykal'ın zaten tek başına yüzde 8.5'e düşürme başarısını gösterdiği oy oranının, İnönü'nün parti kurması halinde yüzde 5'in bile altında kalacağı gerçeğinin algılanmış olması.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional