Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

SEÇİME HAZIRLIK OLARAK SANSÜR VE BASKI

 

"Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır"...

Her yiğit, "yoğurt yiyişindeki" tavırlarıyla kendi kişiliğinin temel özelliklerini de açığa vurur:

Örneğin "Demokrasi İttifakı" yapmış görünen muhalefet partileri seçime, Demokrasi, Özgürlük, Adalet, Eşitlik, Hukuk Devleti, Sosyal Devlet, İş ve Aş beklentilerini yükselterek hazırlanıyor.

Buna karşılık iktidar seçime, daha büyük baskı, daha sert ve yaygın sansür, daha yoğun din istismarı, daha hızlı yağma yaparak hazırlanıyor.

Dedim ya, "Her yiğidin yoğurt yiyişi onun kişiliğinin temel özelliklerini gösterir."

* * *

Son günlerde iktidarın Demokrasi karşıtı önlemleri gittikçe şiddetlendirdiği açıkça görülüyor!

Meclis'e getirilen son sosyal medya yasa önerisiyle TCK'na eklenen aşağıdaki madde, iktidarın görüşlerine aykırı olan her haberin ve yorumun hapisle cezalandırılmasına yol açacak hükümler içeriyor:

"Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır."

Örneğin , Sağlık Bakanlığı'nın başarısızlığını gizlemek için düşük gösterdiği hasta sayılarının gerçeklerini yayınlamak...

Ya da maaş ve ücretlere düşük zam vermek için, gerçeklerin altında ilan edilen enflasyon oranının doğrusunu yayınlamak...

Bu maddeye göre hapisle cezalandırılabilir.

Özetle, medya ve toplum üzerindeki sansür baskısı bu yasayla, tam seçim öncesinde, iyice arttırılıyor.

* * *

Tam bu sırada, Ana Muhalefet Partisi Lideri'nin iktidara ilişkin bir canlı demecini yorumsuz olarak yayınlayan televizyon kanallarına RTÜK'teki iktidar yanlısı üyeler tarafından ceza verildi.

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, olayı şöyle yansıttı:

"1-RTÜK, Sayın @kilicdarogluk'un ülkeyi sarsacak, manşet haber niteliğindeki açıklamaları ve ifşa ettiği belgeleri yayınlayan Tele1 KRT, Flash ve Halk TV'ye oyçokluğuyla tavandan %3 para cezası verdi

Karar, basın özgürlüğüne, haber alma hakkına ve demokrasiye vurulan bir darbedir!

2- RTÜK yayıncılara 'Kılıçdaroğlu'nun elinde belge de olsa, söyledikleri doğru da olsa yayınlarsanız ceza keserim, sansürlerim' gözdağını veriyor.

Bu bakışla, partilerin canlı verilen grup toplantıları sansürlenir, muhalefetin sesi duyulmasın diye Meclis TV'nin fişi de çekilebilir.

3- Türgev ve Ensar'ın şikayet dilekçelerine verilen sayı numaranın mürekkebi kurumadan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin özel talimatla akşam rapor hazırlattı.

Yüzlerce şikayet dilekçesi aylardır hatta yıllardır işleme bile alınmazken şimdi bu neyin telaşı, kimlere yaranma arayışı!!!"

RTÜK üyesi Okan Konuralp de şunları söyledi:

"RTÜK, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun TURKEN Vakfıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaları eşzamanlı yayınlayan dört tv kanalına para cezası verdi.

RTÜK bu kararıyla doğrudan Sayın Kılıçdaroğlu'nu susturma planının parçası olduğunu, bile isteye resmileştirmiştir.

Marx ve Zizek'ten esinlenerek, durumu şöyle tanımlıyorum:

'Susturamayacaklarını biliyorlar yine de yapıyorlar. Çünkü ellerinden başka bir şey gelmiyor!'

Bugün itibariyle 'demokrasiden yana olanların sustuğunu tarihin yazmadığını da anımsamak' gerekir; umutsuzluğa kapılmayın.

Son not: Selçuk Tepeli'nin tarımın ve çiftçilerin durumuna ilişkin itirazını/üzüntüsünü yayın masasındaki bardağa vurarak ifade etmesinden de bir ihmal çıkartan RTÜK, FOX TV'ye de para cezası verdi.

Tüm kararlar oy çokluğuyla alındı."

* * *

Bazen de yoğurt, yiğidi yiyiverir!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional