Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI'NIN YAYINLANDIĞI SIRADA...

 

İktidar, (sanıyorum bilinçli bir biçimde) Temel Hak ve Özgürlükleri daha da sınırlamaya ve kısıtlamaya gittiği sıralarda tam tersine söylemlerde ve resmî açıklamalarda bulunuyor…

Örneğin 'Özgür Birey, Güçlü Toplum; Daha Demokratik Bir Türkiye' vizyonu ile hazırlandığı iddia edilen "İnsan Hakları Eylem Planı"nın Resmi Gazete'de yayınlandığı ve "İnsan hak ve özgürlüklerine ilişkin standartların yükseltilmesiyle, demokrasimizin vatandaş memnuniyetine odaklı şekilde güçlenmesi süreci yeni bir ivme kazanacaktır" denildiği günlerde (medyadaki açık ve tekzip edilmeyen haberlere göre) Türkiye'de şunlar oluyordu:

1) KAVALA DURUŞMASI

"Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etme" ve "Anayasa'yı ihlal" suçlarından tutuklu olan ve AİHM'in salıverilmesini istediği, tam salıverilme kararı çıktığında tekrar yeni bir suçlama ile tutuklanan iş insanı Osman Kavala'nın aylık tutukluluk incelemesinde, tahliye talebi reddedildi.

Karar oy çokluğu ile alındı.

Mahkeme heyeti "suçun vasıf ve niteliği, yargılamanın geldiği aşama, müsnet suçlara ilişkin kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin bulunması, yasada öngörülen cezanın üst sınırı ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı" gerekçeleriyle tahliye taleplerini reddederek, Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Tutukluluğun devamı yönündeki karara, bir üye hakim karşı oy kullandı. Üye hakim karşı oy gerekçesinde, "Osman Kavala hakkında suç vasfının değişme ihtimali, savunmasının alınmış olması, delillerin büyük ölçüde toplanmış olması ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak adli kontrol tedbirleriyle yeterli ve etkin denetim sağlanabileceğini" belirtti.

2) EMNİYETİN KAYIT ENGELLEME GENELGESİ

Emniyet Genel Müdürlüğü, yayımladığı genelge ile kolluk personelinden kamusal alanda görevlerini yaparken ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesini istedi.

Polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması gerektiği belirtildi.

Karara gerekçe olarak "özel hayatın gizliliğinin ihlali" gösterildi ve ses ve görüntü kaydı alınmasının, kolluk personelinin görevini yapmasını engellediği öne sürüldü.

Genelgeyi paylaşan Çağdaş Hukukçular Derneği ise Twitter'dan kamuoyuyla "Suç işlendiğini fark ettiğinizde ses ve görüntü cihazlarıyla kayıt yaparak delil toplayabileceğinizi hatırlatmak isteriz" dedi.

ÇHD İstanbul Şubesi genelgeyi paylaşırken, "İçişleri Bakanlığından 1 Mayıs öncesi personelini garantiye alma genelgesi. Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!" ifadelerini kullandı.

ÇHD Ankara Şubesi de, bir eylem sırasında polisin göstericilere yönelik muamelesini gösteren bir fotoğraf ile yaptığı "1Mayıs2021" etiketi ile yaptığı paylaşımda, "Suç işlendiğini farkettiğinizde ses ve görüntü cihazlarıyla kayıt yaparak delil toplayabileceğinizi hatırlatmak isteriz" ifadelerine yer verdi.

3) TURKUAZ BASIN KARTI ENGELİ

Karantina önlemleri bağlamında, yasaklardan sadece (iktidarın uygun bulduğu) turkuaz renkli karta sahip olan medya mensuplarının muaf olduğu ilan edildi.

Böylece yüzlerce, iktidarın sarı basın kartını onaylamadığı, ya da telifle çalışan (köşe yazarları dahil) medya mensubu polisle karşı karşıya getirildi.

4) KEYFÎ İÇKİ YASAĞI

Yazılı bir yasaL dayanağı olmadığı halde, Karantina süresince İçişleri Bakanlığı'nın sözlü emri ile içki satışı yasaklandı.

5) İSTANBUL'DA 1 MAYIS KUTLAMALARINA MÜDAHELE

1 Mayıs 'ta Taksim'e çıkmak isteyen gruba polis Mecidiyeköy'de müdahalede bulundu. Polisin gözaltı esnasında ters kelepçe uyguladığı ve sert müdahalede bulunduğu belirtildi.

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü eylemlerine katılan toplamda 212 yurttaşın gözaltına alındığını bildirdi.

* * *

Sevgili okurlarım, yukardaki beş madde, benim medyada gözüme çarpan ve hemen aklıma gelenler.

Daha, gerek hapistekiler gerekse dışardakiler için o kadar çok kanunsuz, haksız ve mantıksız uygulamalar var ki, insanın aklı duruyor.

Bugün, genelde burada değindiğim haksızlık ve hukuksuzluklara ilave olarak, sadece "İnsan Hakları Eylem Planı"nın yayınlandığı sırada, yani bugünlerde göze çarpanların bazılarını kayda geçirebildim.

"Şahsım Devleti" bırakınız sorunları çözmeyi, özel surette sorun yaratıyor:

Bir an önce seçim yoluyla bu iktidardan kurtulmalı, "Parlamenter Demokrasiye", "Demokratik, Laik ve Sosyal Hukuk Devleti" uygulamalarına, bağımsız yargıya ve güçlü meclise geri dönmeliyiz.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional