Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

OCAK AYINDA CEZA VE SANSÜR

 

Sevgili okurlarım, "Şahsım Devletinin" en büyük sakıncası, iktidarın hoşuna gitmeyen eylem ve söylemler için yargı mekanizmasının sopa gibi kullanılmasıdır!

Elbette, bu tutum ve davranışın birinci hedefi özgür medya ile muhalif kişilerdir.

Cumhuriyet Gazetesi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni, CHP milletvekili Utku Çakırözer esas mesleğini hiç unutmadan sürekli olarak medyayı ve medyaya yapılan baskıları yakından izliyor, hapisteki meslektaşlarını ziyaret ediyor ve periyodik olarak her yıl ve her ay bu konuda raporlar yayınlıyor.

Erdoğan/AKP iktidarının Demokrasi karnesi niteliğindeki yeni yılın Ocak ayı raporunu da geçenlerde açıkladı.

* * *

35 günde en az 30 gazeteci güvenlik güçleri ve sivil şahısların saldırılarına maruz kaldı.

KRT TV programcıları Afşin Hatipoğlu veOsman Güdü, Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu sokak ortasında saldırıya uğradılar.

Aksaray'da Anadolu'nun Sesi Gazetesi Haber Koordinatörüİzzet Tınmaz, Aydın'da gazeteciler Murat Uçkaç ve Kıymet Sarıyıldız, Uşak'ta Egem TV Kameramanı Feyzi Tokat ile MuhabirUmuhan Şahin, Rize Nabız Gazetesi Fındıklı MuhabiriAli Osman Ertaş, Ankara'da Mezopotamya Ajansı Muhabiri Mehmet Günhan haber takibi sırasında darp edildi.

Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan rektöre yönelik protestoları takip eden gazeteciler de güvenlik güçlerinin hedefinde yer aldı.

Halk TV'den Erdinç Yılmaz, Murat Erkmen, Artı TV'den Bilal Meyveci,Sendika.Org'dan Murat Bay, Cumhuriyet'den Nagihan Yılkın, Dokuz8'den Fatoş Erdoğan ile gazeteciler Elif Akgül ve Kazım Kızıl'ın da aralarında bulunduğu 20'ye yakın gazeteci polisin plastik mermilere hedef oldu, tartaklandı.

Yılın ilk ayında 29 gazeteci hakim karşısına çıktı, 5 gazeteci gözaltına alındı, 1'i tutuklandı.

JinNews muhabirleri Habibe Eren,Öznur Değer, serbest gazeteciEylül Deniz Yaşar, Mezopotamya Ajansı muhabiri Mehmet Aslan ve ETHA muhabiri Pınar Gayıp gözaltına alınırken aralarından Mehmet Aslan tutuklandı.

Aralarında Müyesser Yıldız, İsmail Dükel, Hazal Ocak ve Alican Uludağ'ın da bulunduğu, hakim karşısına çıkan 29 gazeteciden 4'ü 4 yıl 10 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Gazeteci Melis Alphan'a 2015 yılındaki bir fotoğrafı nedeniyle terör propagandası gerekçesiyle dava açılırken, Can Ataklı ve Pelin Ünker hakkında da ifadeleri ve haberleri nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Yılmaz Özdil 'in 2 yıla kadar hapsi istendi.

Milletvekillerinin katılımıyla düzenlenen protesto yürüyüşünü takip eden Ruşen Takva ifadeye çağrıldı.

Siyasetçiler gazetecileri hedef göstermeyi sürdürdü.

Karar yazarları Elif Çakır, Yıldıray Oğur ve Taha Akyol açıkça tehdit edildi.

Basın İlan Kurumu'nun ve RTÜK'ün basına yönelik baskı ve sansür uygulamaları devam etti.

BİK toplam 500 gündür zaten ilan vermediği Evrensel Gazetesi'ne Ocak ayında da ilan cezası kesti.

Gerekçesi ise, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un kaçak inşaat haberi nedeniyle Cumhuriyet muhabirlerinin ifadeye çağrılmasını haberleştirmekti.

Yani 'haberin haberi' için gazeteye 3 gün ilan kesme cezası verdi.

Ayrıca TELE 1'de yayımlanan reklamı nedeniyle de Evrensel'e Ticaret Bakanlığı'nca 20 bin 953 TL idari para cezası verildi.

RTÜK ve Başkanı Ebubekir Şahin ile ilgili haberler nedeniyle de BİK, Birgün Gazetesi'ni hedef aldı, toplam 5 gün ilan kesme cezası verdi.

Sözcü Gazetesi'nin bir manşeti hakkında soruşturma başlatıldı.

2020'de en çok ceza alan Halk TV ve Tele1'e Ocak ayında da idari para cezaları kesildi.

Halk TV hakkındaki son RTÜK incelemesi de CHP Genel Başkanının avukatı Celal Çelik'in açıklamaları nedeniyle başlatıldı.

Engelli Web'e göre, Ocak ayında yolsuzluk, rüşvet ve taciz konulu 11 habere erişim engellendi.

Cumhurbaşkanı'nın avukatı hakkındaki rüşvet iddiaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin AKP dönemine ilişkin suç duyurusu haberlerine erişim engeli geldi; bunların engellendiği haberleri de engellendi.

Cezasızlık saldırıları artırıyor.

Raporu hazırlayan Çakırözer " Gazetecileri hedef alan bu saldırıların faillerinin cezasız kalması vahimdir.

Cezasızlık, saldırıları daha da artırıyor Gazetecilerin özgürce ve güvenli şekilde haber takibi yapacakları ortamlar yaratılmalıdır.

RTÜK ve BİK'in gazete ve televizyonlara yönelik ağır yaptırımları konusunda ise "BİK'in hiçbir mahkeme kararı olmadan, gazetelere resmi ilan vermeme cezası keyfidir, kabul edilemez.

RTÜK ve Basın İlan Kurumu ilan ambargolarından, cezalardan vazgeçmeli, basın ve ifade özgürlüğüne saygılı olmalıdır " dedi.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional